eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Újabb brüsszeli támadás indul Magyarország ellen

Újabb brüsszeli támadás indul Magyarország ellen

A civil törvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig a második szakaszba lépteti csütörtökön az Európai Bizottság - tájékoztatták jól értesült források a BruxInfót.

Mind a CEU-t hátrányosan érintő felsőoktatási törvény, mind pedig a civil törvény ügyében lépni kíván csütörtökön az Európai Bizottság, amikor nyilvánosságra hozza a kötelezettségszegési eljárásokról szóló legújabb, e havi döntéseit - írja a Portfolio.hu.

Brüsszel indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, második szakaszba léptetve ezzel a még április végén indult jogsértési eljárást a felsőoktatási törvény módosításának ügyében. Az erről szóló döntés más ügyekkel egyetemben már ezen a héten megszületik, ekkor kerül ugyanis a biztosi testület elé jóváhagyásra a kötelezettségszegési csomag.

A BruxInfo információi szerint a bizottság csütörtökön

a civil törvény ügyében is elindítja az eljárást

egy hivatalos felszólító levél kiküldésével. Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt, és mostanra jutott arra a következtetésre, hogy indokolt lépni az ügyben, mert megítélése szerint uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz a magyar jogszabály. A BruxInfo úgy tudja, hogy a Bizottság diszkriminatívnak tartja a "külföldről finanszírozott" címkézést.

Ami a felsőoktatási törvény módosítását illeti, a indoklással ellátott véleményben - ami a kötelezettségszegési eljárás második szakasza - az Európai Bizottság részletesen, pontról pontra kifejti azokat a jogi érveket, amelyek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a magyar törvény egyes rendelkezései az uniós jogba ütköznek.

Az eljárás második szakaszában komoly "jogászkodás" folyik, ezért ebben a fázisban általában hosszabb időt vesz igénybe az álláspontok ütköztetése. Ha a budapesti kormány a második szakaszban is kitart az álláspontja mellett, akkor a bizottság az Európai Bíróság elé viheti az ügyet. Ezzel azonban az is borítékolható lenne, hogy belátható időn belül nem születne megoldás a vitában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×