eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Rengeteg pénzt kapnak a menedékkérők Németországban

Németországban csaknem 55 ezer menedékkérőnek ítéltek meg pénzügyi támogatást az idén az önkéntes távozáshoz a szövetségi kormány szerdán közölt adatai szerint.

A december 27-ei állás szerint 54 123 elutasított, vagy a menedékjog megszerzésére csekély eséllyel pályázó menedékkérő kap támogatást a kormány önkéntes hazatérést és újrakezdést szolgáló programja (REAG/GARP) révén, nekik összesen 21,5 millió eurót ítéltek oda - mondta a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Harald Neymanns, a belügyminisztérium szóvivője, pontosítva a Süddeutsche Zeitung című lap szerdai beszámolóját, amely csaknem 55 ezer önkéntesen távozó menedékkérőről szól.

A szóvivő elmondta, hogy egyelőre csak a támogatottak számáról vannak adatok a Nemzetközi Migrációs Szervezettel (IOM) együttműködésben zajló hazatelepítési programból, az önkéntesen hazatérők tényleges száma pedig később derül ki. Ezért az adatokat nemigen lehet összevetni azzal a kimutatással, miszerint tavaly mintegy 35 500 menedékkérő tért vissza a hazájába önként. Az viszont biztos, hogy az idén ennél sokkal többen lesznek.

Harald Neymanns kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy semmi sem utal arra, hogy a program visszaélésre ösztönözne, az elérhető támogatás túl csekély ahhoz, hogy bárkinek is megérje a hazájából ismét Németországba utazni és ismét menedékért folyamodni csak azért, hogy pénzt szerezzen a REAG/GARP alapjából.

A támogatottak legnagyobb csoportja a nyugat-balkáni térségből származik, több mint 15 ezer albán, csaknem 6000 szerb és mintegy 5000 koszovói állampolgárnak ítéltek meg támogatást az idén az alapból, de van köztük 5000-nél is több iraki és bő 3000 afganisztáni állampolgár is.

Az idén a kitoloncolások száma is emelkedik, a belügyminisztérium korábban közölt adatai szerint november végéig 23 750 elutasított menedékkérővel szemben hajtották végre az ország elhagyására kötelező menekültügyi hatósági határozatot, míg tavaly egész évben 20 888 elutasított kérelmezőt toloncoltak ki.

Közben a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egyre több menedéket kereső embertől tagadja meg a belépést. A Neue Osnabrücker (NOZ) Zeitung című lap szerdán a hatóság kimutatásaira hivatkozva azt írta, hogy az idén november végéig 19 720 embert fordítottak vissza a határon, míg tavaly egész évben 8913 belépésre jelentkező embert utasítottak el. Számuk havi bontásban - a menekülthullám csillapodásával párhuzamosan - csökkenő tendenciát mutat, januárban 5167 embert, novemberben 994-et fordított vissza a határon a szövetségi rendőrség - írta a NOZ.

Tavaly 890 ezer menedékkérő érkezett Németországba, az idén pedig november végéig 305 ezer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×