eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

Pesszimizmus hatotta át Juncker beszédét

Senkire sem lehet ráerőltetni a szolidaritást - mondta az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédében. Gyévai Zoltán, a Bruxinfó főszerkesztője szerint ez akár azt is jelentheti, hogy a testület módosít a több ország által vitatott kötelező menekültelosztási javaslatán.

Jean-Claude Juncker beszédét áthatotta egyfajta pesszimizmus, rezignáltság, ami az EU jelenlegi állapotát tükrözi, hiszen az elmúlt egy évben a helyzet alig javult – mondta az Európai Bizottság elnökének az Európai Parlament előtt elmondott évértékelőjéről a Bruxinfo főszerkesztője.

Gyévai Zoltán kiemelte: a politikus konkrét javaslatokat is megfogalmazott annak érdekében, hogy felrázzák az EU-t jelenlegi tespedtségéből, illetve irányvonalat adjanak a bizottságnak.

„Juncker egyéves programot hirdetett, és ebben a csokorban mindenki számára volt üzenet, javaslat, de azt meglátjuk, hogy ezekből mi fog megvalósulni. Az ilyen ötletbörzéknek az a gyengéjük, hogy sok minden nem valósul meg belőlük” - vélekedett.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a jelenleginél sokkal nagyobb szolidaritásra lenne szükség az EU-n belül. A menekültválságról szólva ugyanakkor elismerte, hogy a szolidaritásnak „szívből kell jönnie”, és azt nem lehet rákényszeríteni senkire. Gyévai Zoltán kiemelte: ezt lehet úgy is értelmezni, mintha engedményt tett volna.

További részletek az InfoRádió Brüsszeli hét című magazinműsorában hallhatnak szerda este hét óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×