eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Két újabb "eltévedt" orosz katonát fogtak el Kelet-Ukrajnában

Két újabb orosz egyenruhás határsértőt fogtak el a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk megyében - közölte pénteken az ukrán állami határőrszolgálat szóvivője. Közben kijevi jelentés szerint Donyeck környékén a szakadárok folytatják tüzérségi támadásaikat az ukrán katonák állásai ellen.

A határőrség tájékoztatása alapján Luhanszktól északra, a milovei határátlépő közelében fogták el a két férfit, akik az egyik orosz belügyi alakulat egyenruháját viselték. Állításuk szerint a határ orosz oldalán lévő krasznodari területen található Arvamirba tartottak, de "eltévedtek". A két település egyébként egymástól 600 kilométerre fekszik.

Kijevben még folyamatban van a bírósági pere annak a két orosz katonának, akiket májusban fogtak el Luhanszk közelében. Alekszandr Alekszandrov őrmester és Jevgenyij Jerofejev százados korábban azt vallotta, hogy az orosz hadsereg hírszerzéséhez tartozó 3-as számú különleges megbízatású dandárhoz tartoznak. Moszkva viszont tagadja, hogy a két elfogott orosz állampolgár az orosz fegyveres erőknél szolgál.

Közben a kijevi hadműveleti parancsnokság pénteki közleményében arról számolt be, hogy előző este a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok 14-szer nyitottak tüzet akna- és gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal, valamint kézi fegyverekkel a Donyeck térségében található településeknél felállított ukrán katonai állásokra. A parancsnokság a támadásokat "provokatív jellegűeknek" minősítette, ami azt jelenti, hogy nem célzott lövéseket adtak le a támadók.

Előző este a Donyeck és az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol között félúton lévő Kamjanka településnél közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között. A kijevi parancsnokság közlése alapján egy hatfős szakadár csoport kevesebb mint 200 méterről nyitott tüzet az ukrán katonákra. Utóbbiak visszalőttek, és 25 percnyi tűzharc után megfutamították a támadókat.

Áldozatokról és veszteségekről még nem érkezett hír.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×