eur:
390.3
usd:
364.42
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tizenhat embert vettek őrizetbe Belgiumban

A vasárnap este Brüsszelben és két belga városban indított rendőrségi razziák során tizenhat embert őrizetbe vettek, de Belgium első számú körözött személye, a november 13-án végrehajtott, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozat egyik feltételezett elkövetője, Salah Abdeslam még szökésben van - tájékoztatott a belga főügyészség hétfőn kora hajnalban.

A legfrissebb képek Brüsszelből

.

Vasárnap éjjel a rendőrség különleges alakulatai összesen tizenkilenc összehangolt akciót hajtottak végre terroristagyanús személyek felkutatására a belga főváros Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaerbeek, Woluwe-Saint-Lambert és Forest nevű városrészében, valamint hármat Charleroiban és egyet Liege környékén.

A főügyészség közlése szerint az őrizetbe vettek közül egy ember megsérült. Molenbeekben egy férfi autójával a rendőröknek hajtott, akik két lövést adtak le a támadóra. A sebesült sofőr a helyszínről elmenekült, de később sikerült őt elfogni. A rendőri akciók során sem fegyvereket, sem robbanóanyagot nem találtak - tájékoztatott Eric Van Der Sypt, a belga főügyészség szóvivője.

A rendőrségi műveletsorozat Brüsszel központjában, a város főterének (Grand Place) közelében kezdődött. A hatóságok a lakosságot arra szólították fel, hogy ne menjenek az ablakok közelébe, miközben lezárták a környező utcákat.

A rendőrségi akció ellenére a belga válságközpont fenntartja a legmagasabb, négyes fokozatú, "súlyos és azonnali" terrorfenyegetettség esetén alkalmazott készültségi szintet Brüsszelben és környékén. Az iskolák a belga fővárosban zárva maradnak, a metró nem közlekedik hétfőn. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák. A Európai Bizottság, valamint a NATO - miként azt a két brüsszeli székhelyű intézmény jelezte - fokozott biztonsági intézkedések mellett folytatja működését.

Brüsszel terrorveszély miatt zárva

Nagyszabású rendőrségi terrorellenes akció indult vasárnap este Brüsszelben - közölték adásukat megszakítva 21 óra körül a belga televíziós csatornák. A művelet a főváros hat kerületében, köztük a város szívében és a terrorista fészeknek is nevezett Molenbeek-Saint-Jean-ban zajlott.

A belga ügyészség hétfőre virradó fél 1-kor számolt be a rendőrségi akció eredményeiről. Eszerint Brüsszel hat kerületében - köztük Molenbeek-Saint-Jean-ban - összesen 19 házkutatást tartottak, amelynek során 16 személyt állítottak elő. Fogva tartásukról, őrizetük esetleges meghosszabbításáról hétfőn döntenek - írja a BruxInfo.

Az őrizetbe vett személyek között nincs Salah Abdeslam, a párizsi merényletek egyik végrehajtója, aki még mindig szökésben van. Charleroi városában is három házkutatást tartottak, itt csak egy őrizetbe vétel történt,

Fegyvereket vagy robbanóanyagokat nem találtak a házkutatások során. Egyetlen incidensre került sor az akció alatt, egy molenbeeki snack bár előtt, amikor egy férfi autójával belehajtott a rendőrautókba. A rendőrök két lövést adtak le rá, majd röviddel később megállították a menekülő autóját, aki könnyebb sérüléseket szerzett.

Az akció egyik színhelye Brüsszel történelmi főtere, a Grand Place környéke volt, ahol kiürítették az éttermeket és a szállodák ablakából elparancsolták a bámészkodókat. A környéken helikopterek köröztek.

Nem sokkal korábban, vasárnap délután Charles Michel belga miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően közölte, hogy továbbra is érvényes a legmagasabb, negyedik fokú biztonsági riasztás a fővárosban és környékén. "Ez azt jelenti, hogy bármelyik pillanatban súlyos terrorcselekmény veszélye fenyeget" - szögezte le a kormányfő.

Michel megerősítette, hogy a biztonsági szervek információi szerint a párizsihoz hasonló terrorakció készülődhet Brüsszelben, egyszerre több helyen fegyveres támadás veszélye mellett. A merényletek feltételezett célpontjai a forgalmas helyek, bevásárlóközpontok, piacok és szórakoztató rendezvények lehetnek.

Éppen ezért a nemzetbiztonsági tanács úgy döntött, hogy hétfőn zárva tartanak az iskolák, az egyetemek és az óvodák. Nem nyitják meg a metrót sem, ami szombat délután óta zárva van. A terrorveszély miatt továbbra is zárva maradnak a nagy bevásárlóközpontok, a mozik, a múzeumok és a szórakozóhelyek. Brüsszelben a sporteseményeket is lefújták a hétvégén, és hétfőn több nemzetközi intézmény - így az EU intézményei - is "narancsszínű" riasztást adtak ki, azaz a legszigorúbb biztonsági intézkedések lesznek érvényben.

A rendőrség továbbbra is nagy erőkkel keresi Salah Abdeslamot, az egyik terroristát, aki túlélte a november 13-i terrortámadást. A francia állampolgárságú, de Brüsszel Molenbeek kerületében lakó fiatalember a merényletek után tért vissza ismerősei segítségével gépkocsin a belga fővárosba, ahonnan életjelt is adott magáról. Skype-on beszélt például több barátjával is. A nyomozók többek között az ő útvonalának és ismeretségi körének felgöngyölítése és több személy őrizetbe vétele és kihallgatása után jutottak arra a megalapozottnak látszó feltételezésre, hogy Brüsszelben is a párizsiakhoz hasonló terrortámadás fenyeget.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×