eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Norvégia megszigorította bevándorlási szabályait

Norvégia a jövőben már a határain elutasíthatja gyors és egyszerűsített eljárásban a védelemre nem szoruló menedékkérők beengedését. Oslo a múlt héten terjesztette elő a szigorításra vonatkozó intézkedéscsomagot, amelynek rendelkezései pénteken léptek életbe.

A szigorítást követően a skandináv ország bevándorlási hivatala megtagadhatja, hogy olyan menedékkérőkkel foglalkozzon, akik biztonságosnak tekinthető államban rendelkeztek korábban tartózkodási engedéllyel. A biztonságosnak tekinthető államok listáját pedig a norvég belügyminisztérium határozhatja meg.

Erna Solberg miniszterelnök korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a norvég-orosz határon, a storskogi átkelőnél beutazók között igen kevesen vannak azok, akik valóban polgárháború sújtotta országból érkeznek. Sokuk ehelyett oroszországi tartózkodási engedéllyel rendelkezik, így őket lehetőség szerint már a határsorompónál ki kell utasítani.

A megváltozott szabályok alapján kiszélesítették a hatóságok jogkörét arra, hogy őrizetbe vehessék, illetve őrizetben tarthassák azokat a külföldieket, akiknek menedékkérelmével várhatóan nem foglalkozik majd a bevándorlási hivatal.

A törvénymódosítás mellett a norvég parlament egy 18 pontos tervben is megegyezett. Utóbbi olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek alapján az elutasított menedékkérőket gyorsabban küldhetik vissza a származási országaikba. Oslo ehhez közvetlen járatokat is szervez az érintett államokba. Az intézkedések között szerepel az is, hogy pénzügyi szempontból tegyék kevésbé vonzóvá a migránsok számára Norvégiát. Megnehezítik a családegyesítést is, illetve a tartózkodási engedélyeket gyakrabban állítják ki meghatározott időre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×