eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Két öngyilkos robbantó együtt utazott át Görögországon

Az egy hete elkövetett párizsi terrortámadások öngyilkos merénylői közül kettő együtt utazott be Görögországba, amit az október 3-án tőlük vett ujjlenyomat bizonyít - közölte pénteken a francia ügyészség.

A francia nemzeti stadionnál, a Párizstól északra lévő Saint-Denis elővárosban lévő Stade de France-nál robbantó merénylők egyikét már korábban azonosították a holtteste mellett talált, Ahmad al-Mohammad névre kiállított szíriai útlevél segítségével, ujjlenyomata alapján, azt azonban máig nem tudni, hogy az útlevél hamis volt-e vagy igazi.

Hírszerzési és rendőrség források már korábban feltételezték, hogy az úti okmányt birtokló férfi, aki október 3-án 198 menekült között hajóval érkezett Törökországból a görögországi Lerosz szigetére, egy tettestársával együtt utazott át a Balkánon Nyugat-Európa felé.

Péntek esti közleményében Párizs főügyésze azt írta, hogy a másik öngyilkos merénylőtől, aki a labdarúgó stadion "H" kapujánál léptette működésbe robbanóanyagokkal megrakott mellényét, a görög hatóságok ugyanakkor vettek ujjlenyomatot, mint a "D" kapunál magát felrobbantó terroristától.

Egy macedón hírszerzési forrás a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a két ember két nappal később a görög Píreusz kikötőjét is együtt érték el. Később együtt regisztráltatták magukat a szerbiai Presevóban, egy dohánygyár udvarán berendezett menekülttáborban. A szerb hatóságok azonban eddig nem tettek említést az állítólagos Mohammad útitársáról.

Közben péntek este a francia szenátus egyhangúlag megszavazta a rendkívüli állapot meghosszabbítását három hónappal, amit a nemzetgyűlés az előző napon hagyott jóvá.

A 130 halálos áldozattal járó múlt pénteki párizsi merényletek másnapján Francois Hollande köztársasági elnök a jogszabályoknak megfelelően csak 12 napra hirdethette ki a rendkívüli állapotot, amely a most elfogadott törvény értelmében február végéig tarthat.

A kormány a lakhelyelhagyási tilalmat az új törvényben kiterjeszti minden olyan emberre, akivel kapcsolatban "komoly ok van azt gondolni, hogy a viselkedése veszélyt jelent". Ezzel az új megfogalmazással az olyan embereket is házi őrizetben lehet tartani, akik "viselkedésük vagy ismeretségi körük, mondandójuk vagy terveik alapján gyanúsak".

A szenátusi szavazást pontosan egy héttel azután tartották meg, hogy az iszlamista szélsőségesek Párizsban megtámadtak egy koncerttermet, s robbantásokat követtek el a nemzeti stadionnál, valamint tüzet nyitottak több kávéház és étterem vendégeire. A terrortámadás elkövetőjeként később az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet jelentkezett.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×