eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Obama és Hollande nagyratörő és tartós megállapodást szeretne

Barack Obama amerikai elnök és francia kollégája, Francois Hollande azt szeretné, hogy "nagyratörő és tartós megállapodás" szülessen a november 30-án kezdődő klímaváltozási ENSZ-csúcstalálkozón, Párizsban - tudatta közleményben pénteken a Fehér Ház.

Obama telefonon hívta fel Hollande-ot. A beszélgetés során a két vezető megvitatta a vasárnap és hétfőn a törökországi Antalyában tartandó G20-csúcstalálkozó témáit is (a terrorizmus elleni harcot és a migránsválságot) - a fórumon személyesen is találkoznak majd.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban a két vezető ezúttal egységet mutatott, bár nem sokkal korábban a két ország eltérő véleményeket vallott a klímaváltozásról elfogadandó esetleges megállapodás kötelező érvényével kapcsolatban.

Ez a megállapodás kötelező érvényű lesz, különben nem lesz megállapodás - mondta Francois Hollande szerdán Máltán. John Kerry amerikai külügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a megállapodás jogilag nem lesz kötelező érvényű, mert nem szerződés lesz.

"Nem lesznek jogilag kötelező célkitűzések, mint a kiotói jegyzőkönyvben" - szögezte le Kerry. Ez utóbbit, az 1997-ben aláírt ENSZ-okmányt az Egyesült Államok - amely Kína után a legnagyobb légszennyező ország - nem ratifikálta.

Pénteken Al Gore volt amerikai alelnök, az általános felmelegedés elleni harc szószólója is nyilatkozott a párizsi csúcstalálkozóról. Úgy vélte, a konferencia siker lesz, mert a világ megértette, hogy érdekében áll küzdeni az általános felmelegedés ellen.

"Fényévekre vagyunk a korábbi tárgyalásoktól" - jelentette ki Párizsban Al Gore.

"A franciák kiváló munkát végeztek a szervezés terén, de a világ országai is megértették a múlt leckéit, és jobb jövőt készítenek elő" - tette hozzá a volt alelnök, aki az Éghajlat-változási Kormányközi Testülettel (IPCC) Nobel-békedíjat kapott 2007-ben.

"Az éghajlatváltozással kapcsolatos szélsőséges jelenségek látványos kiújulásának szemtanúi vagyunk. Látjuk, amint dagálykor az óceánok számos város utcáit elöntik. Tudjuk, hogy a menekültválság is súlyosbodhat, például a szíriai történelmi aszály miatt" - mondta Gore, aki hangsúlyozta: számos okból is stabilizálni kell az éghajlatot.

Gore péntek este az Eiffel-torony lábánál berendezett ideiglenes stúdióból indított el egy 24 órás, világszerte interneten fogható adást, amelyben tudósok, politikusok és énekesek mozgósítják a közvéleményt. Francois Hollande szombat délután szerepel a műsorban.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×