Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Obama és Hollande nagyratörő és tartós megállapodást szeretne

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Barack Obama amerikai elnök és francia kollégája, Francois Hollande azt szeretné, hogy "nagyratörő és tartós megállapodás" szülessen a november 30-án kezdődő klímaváltozási ENSZ-csúcstalálkozón, Párizsban - tudatta közleményben pénteken a Fehér Ház.

Obama telefonon hívta fel Hollande-ot. A beszélgetés során a két vezető megvitatta a vasárnap és hétfőn a törökországi Antalyában tartandó G20-csúcstalálkozó témáit is (a terrorizmus elleni harcot és a migránsválságot) - a fórumon személyesen is találkoznak majd.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban a két vezető ezúttal egységet mutatott, bár nem sokkal korábban a két ország eltérő véleményeket vallott a klímaváltozásról elfogadandó esetleges megállapodás kötelező érvényével kapcsolatban.

Ez a megállapodás kötelező érvényű lesz, különben nem lesz megállapodás - mondta Francois Hollande szerdán Máltán. John Kerry amerikai külügyminiszter viszont úgy vélte, hogy a megállapodás jogilag nem lesz kötelező érvényű, mert nem szerződés lesz.

"Nem lesznek jogilag kötelező célkitűzések, mint a kiotói jegyzőkönyvben" - szögezte le Kerry. Ez utóbbit, az 1997-ben aláírt ENSZ-okmányt az Egyesült Államok - amely Kína után a legnagyobb légszennyező ország - nem ratifikálta.

Pénteken Al Gore volt amerikai alelnök, az általános felmelegedés elleni harc szószólója is nyilatkozott a párizsi csúcstalálkozóról. Úgy vélte, a konferencia siker lesz, mert a világ megértette, hogy érdekében áll küzdeni az általános felmelegedés ellen.

"Fényévekre vagyunk a korábbi tárgyalásoktól" - jelentette ki Párizsban Al Gore.

"A franciák kiváló munkát végeztek a szervezés terén, de a világ országai is megértették a múlt leckéit, és jobb jövőt készítenek elő" - tette hozzá a volt alelnök, aki az Éghajlat-változási Kormányközi Testülettel (IPCC) Nobel-békedíjat kapott 2007-ben.

"Az éghajlatváltozással kapcsolatos szélsőséges jelenségek látványos kiújulásának szemtanúi vagyunk. Látjuk, amint dagálykor az óceánok számos város utcáit elöntik. Tudjuk, hogy a menekültválság is súlyosbodhat, például a szíriai történelmi aszály miatt" - mondta Gore, aki hangsúlyozta: számos okból is stabilizálni kell az éghajlatot.

Gore péntek este az Eiffel-torony lábánál berendezett ideiglenes stúdióból indított el egy 24 órás, világszerte interneten fogható adást, amelyben tudósok, politikusok és énekesek mozgósítják a közvéleményt. Francois Hollande szombat délután szerepel a műsorban.