eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Izrael elítélte az EP döntését a ciszjordániai termékek címkézéséről

Izraelben hevesen bírálták pénteken az Európai Parlament csütörtöki döntését az 1967-ben elfoglalt palesztin területekről származó izraeli termékek címkézésének támogatásáról.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök csütörtök este kijelentette, hogy "a döntés árt a békének", és hozzátette, hogy "történelmi emlékezetünk van, amely tudja, hogy mi történt, amikor Európában megjelölték a zsidók áruit".

A Háárec című újság pénteki száma szerint Netanjahu hangsúlyozta, hogy a palesztin-izraeli viszály alapja nem a megszállt területetek vagy az ottani telepek ügye.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén egy közel-keleti témájú határozat keretében ötszázhuszonöten támogatták - hetven képviselő ellenében, harmincegy tartózkodás mellett - több EU-tagország külügyminiszterének azt a javaslatát, hogy az európai kontinensen árult izraeli termékeken megjelöljék az 1967-ben megszállt Ciszjordániában készült árukat.

Izraelben pénteken a balközép Cionista Tábor is elítélte a strasbourgi határozatot. A közszolgálati rádió értesülése szerint az ellenzéki pártban úgy vélik, hogy "a termékek címkézése alapjaiban elfogadhatatlan, mert nem az Izrael polgárainak és gazdaságának okozott károk jelentik a tárgyalások megújításának útját".

A külügyminisztérium szóvivője, Emánuel Nahson szerint Jeruzsálem azért ellenzi határozottan a megszállt területekről származó áruk címkézését, mert "a címkézés diszkriminatív folyamat, amely erősen bojkottszagú".

"Ez egy technikai lépés leple alatt egy politikai megoldás kierőltetése, ahelyett, hogy a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz való visszatérésre ösztönöznék. Európa álszenten viselkedik Izraellel szemben, miközben fel sem merül, hogy hasonló megoldásokat szorgalmazzon Észak-Ciprussal vagy a Nyugat-Szaharával szemben"- tette hozzá Nahson.

A Háárec szerint a külügyminisztériumban attól tartanak, hogy az 1967-es területek megjelölése csak az első lépés az ott készült termékek, majd az összes izraeli termék bojkottja felé.

"Amikor azt mondtuk nekik, hogy ez bojkott, égnek állt a hajuk"- mesélte a külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője az uniós parlamenttel folytatott vitájukról a Háárecnek.

"Mondtuk nekik, hogy a telepeken gyártott termékek megjelölése olyan ajtó, melynek megnyitása után nem lehet megállítani a következő lépéseket. Felvilágosítottuk őket, hogy számunkra ez nem egy technikai folyamat, hanem teljes mértékben Izrael elleni politikai lépésnek tekintjük" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×