Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még nem léptették hatályba az Oroszország elleni uniós szankciókat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az EU-országok szerdán sem jutottak döntésre abban a kérdésben, hogy mikor léptessék hatályba az Oroszországgal szemben elvben már elfogadott újabb gazdasági szankciókat.

A hatályba léptetést a hivatalos EU-közlönyben való közzététel jelentené, de tekintettel arra, hogy a múlt hét pénteken délután tűzszünet lépett életbe Ukrajnában a kormányerők és az oroszpárti szakadárok között, a korlátozó intézkedéseket egyelőre nem érvényesíti az unió, hanem előbb látni akarja, hogy a fegyvernyugvás tartós lesz-e.

Mint szerda este Brüsszelben közölték, a 28 EU-államnak az unióhoz akkreditált állandó képviselője csütörtökön újra összeül az ukrajnai helyzet áttekintése végett.

A német kancellár szerint haladéktalanul be kell vezetni az Oroszország elleni újabb uniós szankciókat, mert a kelet-ukrajnai válságövezetben nem valósul meg teljes mértékben a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketerv.

Angela Merkel a Bundestagban elmondott szerdai beszédében azt mondta, hogy "nincs 100 százalékos tűzszünet", és nem hajtják végre teljes egészében a tűzszüneti megállapodásban szereplő béketervet, ezért a német kormány fellép az uniós büntető intézkedések kihirdetéséért. A 28-ak azonban ezen a napon nem jutottak egyetértésre ebben a kérdésben.