Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Parafálták a társulási megállapodást Grúziával és Moldovával

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Európai Unió a vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozón pénteken parafálta a társulási és szabadkereskedelmi megállapodást Grúziával és Moldovával, egyben megállapodást írt alá Azerbajdzsánnal a vízumkötelezettség enyhítéséről.

Ugyanakkor, mint az várható volt, elmaradt a társulási megállapodás aláírása Ukrajnával.

"A status quo nem változott. Az ukrán elnök nem kész arra, hogy továbbhaladjon az EU-integráció útján" - jelentette ki Dalia Grybauskaité, a házigazda Litvánia elnöke. Szerinte Ukrajna olyan utat választott, amely nem vezet sehová.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, hogy "az Európai Unió ajtaja nyitva maradt Ukrajna számára".

Iurie Leanca moldovai miniszterelnök "történelmi pillanatnak" nevezte az eseményt. Meggyőződését fejezte ki, hogy az egy napon országát "biztosan beviszi az Európai Unióba". Giorgi Margvelasvili grúz elnök beszédében az EU kaukázusi, az orosz-grúz határon tevékenykedő megfigyelői küldetésének jelentőségét emelte ki.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közölte, hogy a társulási megállapodást Grúziával és Moldovával jövőre fogják aláírni. "Gazdaságaink szorosabban fognak kötődni egymáshoz", szinte valamennyi vámkorlátozást megszüntetnek - mondta.

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke gratulált a grúz és moldovai vezetők "elszántságához, bátorságához és politikai akaratához", hangsúlyozva, hogy az EU tiszteletben tartja a két ország szuverenitását.

A társulási megállapodás aláírását Ukrajnával a jövő év elején Brüsszelben tartandó EU-Ukrajna csúcstalálkozóra halasztották - közölte az orosz hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó egyik magas rangú diplomáciai forrás.

"Az ukrán vezetők döntése nagy kudarc az ország számára (...) A megállapodást legközelebb az EU-Ukrajna csúcstalálkozón írhatják alá, amelyet Brüsszelben 2014 februárjában vagy márciusában tartanak" - mondta. Véleménye szerint nagy valószínűséggel addig meghosszabbítják az Európai Parlament két ukrajnai különmegbízottjának, Aleksander Kwasniewskinek és Pat Coxnak a küldetését.