eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szíria - Az ellenzék hajlandó részt venni a tervezett genfi békekonferencián

A Szíriai Nemzeti Koalíció hajlandó részt venni a tervezett genfi békekonferencián, amennyiben egy teljhatalmú átmeneti kormányzat felállítása a nemzetközi tanácskozás célja - közölte a koalíció elnöke egy az ENSZ Biztonsági Tanácsának címzett levélben.

Ahmad el-Dzsarba még szeptember 19-i keltezésű levelében közölte: a koalíció "megerősíti hajlandóságát arra vonatkozóan, hogy részt vegyen egy jövőbeli genfi konferencián". Hozzátette azonban, "a feleknek egyet kell érteniük abban, hogy a konferencia célja egy kizárólagos végrehajtó hatalommal bíró átmeneti kormányzat felállítása", ahogy ezt a nemzetközi hatalmak Szíriáról szóló első genfi tanácskozásán elfogadott nyilatkozat szorgalmazza.

A nyugati és arab országok támogatását élvező koalíció először nyilvánította ki, hogy támogatja az Egyesült Államok és Oroszország által összehívott nemzetközi tanácskozás gondolatát. Az ellenzéki tömörülés korábban elhatárolódott a részvételtől, különösen az augusztus 21-én Damaszkusz környékén történt - erősen vitatott - vegyifegyver-támadást követően.

A Reuters hírügynökség által megszerzett és vasárnap közölt levélben Bassár el-Aszad szíriai elnök politikai ellenzéke ragaszkodik ahhoz is, hogy a jelenlegi államfő ne kaphasson szerepet az átmeneti kormányban.

Emellett Dzsarba felkérte a Biztonsági Tanácsot, hogy az ENSZ Alapokmányának VII. fejezete alapján, amely nem teljesítés esetén erő alkalmazását is lehetővé teszi, fogadjon el határozatot a szíriai kormányzat vegyi fegyvereinek megsemmisítéséről.

A koalíció elnöke emellett arra kérte az ENSZ legfőbb szervét, hogy tegye meg a "szükséges intézkedéseket" a tűzszünet életbe léptetése és több ezer "békés aktivista" szabadon engedése érdekében.

Kadri Dzsamil miniszterelnök-helyettes pénteken arra utalt a The Guardian című brit lapban megjelent interjújában, hogy patthelyzet alakult ki Szíriában, és Bassár el-Aszad kormánya tűzszüneti kezdeményezést tesz majd a régóta halogatott genfi Szíria-konferencián.

A szíriai elnök szerdán megerősítette, hogy kormánya be fogja tartani a szeptember 14-én létrejött orosz-amerikai megállapodást az országban található vegyi fegyverek megsemmisítéséről.

Az ellenzék és az őket támogató nyugati és arab országok az Aszad-rezsimet vádolják az augusztus 21-én történt gáztámadással, amelyben több százan vesztették életüket. Aszad és Oroszország szerint a felkelők állnak az ideggáz bevetésének hátterében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×