Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Törvény biztosítja, hogy a cseh ellenzék megfelelő teret kapjon a helyi sajtóban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csehországban ezentúl törvény biztosítja, hogy az önkormányzatok által kiadott vagy működtetett médiában a helyi ellenzék véleménye is megfelelő teret kapjon. A médiatörvény módosítását kedden írta alá Milos Zeman köztársasági elnök.

A törvénymódosítás, amely október elsején lép életbe, reagálás azokra az állapotokra, amelyek közepette az önkormányzati média többsége csak a helyi vezetés véleményét, álláspontját ismertette, népszerűsítette, s az ellenzéki bíráló vagy alternatív hang csak ritkán szólalhatott meg.

A helyi médiában is biztosítani kell a pluralitást, a vélemények sokszínűségét - jelentette ki Jirí Balvín kulturális miniszter, a módosítás egyik kezdeményezője. "Az ellenzéknek joga van megfelelő teret kapni az önkormányzati médiában, azok nem lehetnek a helyi vezetés szócsövei" - szögezte le.

A helyi média kiegyensúlyozottságának problémája évek óta vita tárgya Csehországban. Számos helyen a helyi ellenzék saját média létrehozásával próbálta megoldani ezt a problémát, lehetőségei azonban sehol sem voltak olyanok, mint a "hivatalos" médiáé.

Egy korábbi országos felmérés szerint a helyi publikációkban és televíziókban közölt vélemények 72 százaléka az adott vezetés nézetét tükrözte. A helyi ellenzék képviselői által írt cikkekből is alig tíz százalék volt olyan, amelyet alternatívának lehet minősíteni a helyi döntéssel szemben. A kritikus írásokat azonban gyakran csak kísérőszöveggel közölték a lapok. A törvénymódosítás ezen a helyzeten kíván változtatni.