eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megölték az al-Kaida egyik vezetőjét

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet az internetre feltett videoüzenetében szerdán megerősítette, hogy meghalt második számú vezetője, a szaúd-arábiai Szaíd as-Sehri.

A terrorszervezet erős emberének tekintett Sehri haláláról a jemeni hatóságok már korábban beszámoltak. A jemeni nemzetbiztonsági főtanács idén januárban közleményében jelentette, hogy Szaíd Ali as-Sehri, az AQAP "társalapítója" tavaly november 28-án megsebesült egy légicsapásban, és később belehalt a sebesüléseibe. A főtanács egyik tagja közölte azt is, hogy a sebesülések következtében as-Sehri kómába esett, majd meghalt.

Eddig többször keltették as-Sahri halálhírét. A jemeni védelmi minisztérium már tavaly szeptemberben állította, hogy a hadsereg megölte a szaúdi származású Szaíd Ali as-Sehrit, de ezt ő maga cáfolta.

A most közöltek szerint a férfival egy amerikai robotrepülőgép végzett. Az Egyesült Államok rendszeresen támadja drónokkal a helyi al-Kaida célpontjait. A szervezetet Washington az al-Kaida legveszélyesebb szárnyaként tartja nyilván, amely számos nemzetközi merényletet tervezett, egyebek között repülőgépek ellen.

As-Sehrit az amerikai hatóságok fogva tartották a guantánamói fogolytáborban, majd 2007-ben átadták a szaúdi hatóságoknak. Részt vett abban a rehabilitációs programban, amelyet Szaúd-Arábia indított a fogolytáborból kiadott állampolgárainak, de megszökött onnan, és csatlakozott az al-Kaida jemeni szárnyához. A jemeni szárny 2009-ben egyesült a szaúdival.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×