eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Mozivásznon a spanyol puccskísérlet

Megfilmesítik a jobboldali spanyol katonaság harminc évvel ezelőtti meghiúsult puccskísérletét.

Chema de la Pena rendező 1981. február 23. drámai óráiról forgat filmet. A puccsisták Antonio Tejerónak, a spanyol csendőrség (Guardia Civil) alezredesének vezetésével ekkor megrohamozták a parlamentet és túszul ejtették a képviselőket. Az összeesküvés megszervezésében olyan befolyásos katonák is részt vettek, mint Alfonso Armada tábornok.

Jaime Milans del Bosch tábornokkal együtt Armada katonai kormány létrehozását akarta, ám II. János Károly uralkodó államfőként és hadsereg-főparancsnokként elzárkózott a velük való találkozó elől. Televíziós beszédben szólította fel a katonákat, hogy térjenek vissza a kaszárnyákba. Az uralkodó ezzel a fellépésével döntő módon hozzájárult a demokrácia megmentéséhez, hiszen a spanyol fegyveres erők nem támogatták a puccsistákat.

Az El País című spanyol lap szerint most először kapott engedélyt filmkészítő, hogy a képviselőház termeiben forgasson.

A filmet 23-F címmel 2011. február 23-án, a puccskísérlet harmincadik évfordulóján mutatják be. A nagy bajuszú Tejero szerepében Paco Tous, a király szerepében pedig Fernando Cayo lesz látható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×