eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Trükközik Észak-Korea, hogy megkerülje az embargót

Észak-Korea megpróbál hozzájutni olyan anyagokhoz, amelyek szerepelnek az ENSZ és az Egyesült Államok tiltólistáján, s akár nagy hatótávolságú rakéták kilövéséhez is használhatók - közölte csütörtökön a dél-koreai sajtó.

A phenjani kormány egyre kifinomultabb módszereket használ a tiltott és luxusáruk (whisky, drog, dohány) beszerzésére, valamint az amerikai és az ENSZ-szankciók kikerülésére. Az egyik ilyen eljárás, hogy úgy hamisíttatja meg az Észak-Koreába tartó szállítmányok iratait, mintha azok végcélja egy másik ország lenne.

A tömegpusztító fegyverek gyártására is használható gyanús anyagok Kínán, Japánon, Mongólián és Oroszországon keresztül érkeznek Észak-Koreába - írta a Munhva Ilbo napilap meg nem nevezett szöuli kormányzati forrásokra hivatkozva.

A sajtóorgánum szerint Szöulban leleplezték, hogy egy kínai társaság hamis szállítólevéllel akart mérőeszközöket fuvarozni Észak-Koreába múlt áprilisban. Emellett két japán kereskedőt is kihallgatott a dél-koreai rendőrség idén júniusban, mivel olyan fúróeszközöket próbáltak bevinni a szomszédos országba, amelyek rakéta-indítóállások szereléséhez használhatók. Szöul és Washington árgus szemekkel figyeli a phenjani kormányt azóta, hogy az a múlt évben amerikai mérőeszközöket használt fel egy nagy hatótávolságú rakéta kilövéséhez.

Amióta Kína szigorított a szabályozásokon, Észak-Korea Oroszországon és Mongólián keresztül próbálja megkerülni az ellene érvényben lévő szankciókat. Washington júliusban fogadott el újabb büntetőintézkedéseket az országgal szemben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×