Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Trükközik Észak-Korea, hogy megkerülje az embargót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Észak-Korea megpróbál hozzájutni olyan anyagokhoz, amelyek szerepelnek az ENSZ és az Egyesült Államok tiltólistáján, s akár nagy hatótávolságú rakéták kilövéséhez is használhatók - közölte csütörtökön a dél-koreai sajtó.

A phenjani kormány egyre kifinomultabb módszereket használ a tiltott és luxusáruk (whisky, drog, dohány) beszerzésére, valamint az amerikai és az ENSZ-szankciók kikerülésére. Az egyik ilyen eljárás, hogy úgy hamisíttatja meg az Észak-Koreába tartó szállítmányok iratait, mintha azok végcélja egy másik ország lenne.

A tömegpusztító fegyverek gyártására is használható gyanús anyagok Kínán, Japánon, Mongólián és Oroszországon keresztül érkeznek Észak-Koreába - írta a Munhva Ilbo napilap meg nem nevezett szöuli kormányzati forrásokra hivatkozva.

A sajtóorgánum szerint Szöulban leleplezték, hogy egy kínai társaság hamis szállítólevéllel akart mérőeszközöket fuvarozni Észak-Koreába múlt áprilisban. Emellett két japán kereskedőt is kihallgatott a dél-koreai rendőrség idén júniusban, mivel olyan fúróeszközöket próbáltak bevinni a szomszédos országba, amelyek rakéta-indítóállások szereléséhez használhatók. Szöul és Washington árgus szemekkel figyeli a phenjani kormányt azóta, hogy az a múlt évben amerikai mérőeszközöket használt fel egy nagy hatótávolságú rakéta kilövéséhez.

Amióta Kína szigorított a szabályozásokon, Észak-Korea Oroszországon és Mongólián keresztül próbálja megkerülni az ellene érvényben lévő szankciókat. Washington júliusban fogadott el újabb büntetőintézkedéseket az országgal szemben.