Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hárman haltak meg a túlzsúfolt börtönben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több mint 145 embert zártak egy 70 négyzetméteres cellába Iránban azt követően, hogy a júniusi elnökválasztás után demonstrációk kezdődtek az országban. A börtönbe vetett tiltakozók közül hárman életüket vesztették.

Ritkán érte hivatalos kritika Iránban azt, ahogyan a választások lebonyolítása ellen tiltakozókat bebörtönözték, holott a zavargásokban résztvevőket zsúfolt cellákban, az alapvető higiéniai követelményekre fittyet hányva börtönözték be.

Előfordult, hogy a cella egy négyzetméterére több mint két rab jutott, a helyiséget nem lehetett kiszellőztetni, és a tisztálkodásra, a napi szükségletek elvégzésére sem biztosítottak megfelelő lehetőséget a fogvatartók.

A körülmények miatt három ember életét vesztette, a haláluk közvetlen oka agyhártyagyulladás volt - jelentette a félhivatalos iráni hírügynökség, az ILNA.

Tudósításuk szerint nem megoldott a rabok megfelelő táplálása, a cellák levegőtlenek és iszonyú a meleg, de mindezek mellett a rabok közötti fizikai összetűzés is ront a helyzeten.

Az tavaly októberben vált ismertté világszerte, hogy az egyik tüntető, a zavargások egyik kirobbantója ellen halálos ítéletet hoztak az iráni hatóságok. Elképzelhető azonban, hogy nem ő volt az első, aki ezt a büntetést kapta.

Mohammad-Reza Ali-Zamani egy monarchistapárti csoport tagja volt. Arról nem kapott megfelelő információt a nemzetközi sajtó, hogy pontosan milyen vádak alapján ítélték őt halálra.

Iránban az ellenzékiek szerint a hatalmon lévők választási csalással őrizték meg Ahmadinezsad számára az elnöki posztot. A kormány azonban azzal vádolja a tüntetőket, hogy aláaknázzák az iszlám köztársaság intézményeit.