eur:
392.16
usd:
366.56
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elnézést kért a szlovák belügyminiszter

Elnézést kért a szlovák belügyminiszter, amiért egy utas a hétvégén robbanóanyagot vitt fel a poggyászában egy Pozsonyból Dublinba tartó repülőgépre a szlovák repülőtéri biztonsági szervek tudtával.

Robert Kalinák - még kedden este - sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ügyről csak háromnapos késéssel tájékoztatták az ír hatóságokat. Egyúttal az eset alapos kivizsgálását ígérte és együttműködést ajánlott az ír rendőrségnek a részletek tisztázásához.

A szlovák biztonságiak összesen nyolc légi utas feladott poggyászába csempésztek robbanóanyagot és bombaalkatrészeket, így akarták ellenőrizni, hogy a repülőtéri biztonsági átvilágítás kiszűri-e a szóban forgó anyagokat és tárgyakat.

A gyanútlan utasok közül hét fenn is akadt az átvilágításon, ám a nyolcadik, egy 49 éves szlovák villanyszerelő átcsúszott az ellenőrzésen. Nemcsak a repülőgépre jutott fel a 90 gramm plasztik robbanóanyaggal a táskájában, hanem gyanútlanul haza is vitte azt dublini lakásába. A férfinak mindaddig fogalma sem volt a helyzetről, amíg a szlovák hatóságok három nappal később nem értesítették ír kollégáikat, és az ír rendőrség kedd reggel meg nem jelent a lakásánál. A rendőrök lezárták a környéket, kiürítették a szomszédos épületeket és alaposan átkutatták a villanyszerelő otthonát, ahol megtalálták a plasztik robbanóanyagot.

A férfit először terroristának vélték és egy időre őrizetbe vették, de később vádemelés nélkül szabadon engedték, miután a szlovák repülőtéri biztonsági szervek közölték, milyen hiba folytán került a robbanóanyag a férfi birtokába.

Dermot Ahern ír igazságügyi miniszter közölte: aggasztónak tartja, hogy az ír rendőrséget a szlovákok csak három nappal később értesítették az ügyről. A miniszter szorgalmazta az eset alapos kivizsgálását.

Az ír biztonsági szervek utóbb "őrült ötletnek" nevezték, hogy a szlovákok az utasok tudtán és akaratán kívül a poggyászaikba rejtettek bombaalkatrészeket. A dublini repülőtéren is szokták tesztelni az átvilágító berendezések hatékonyságát, de soha nem gyanútlan utasok bevonásával - közölte a repülőtéri hatóság.

Az ír hadsereg egyik robbantási szakértője mindazonáltal hangsúlyozta, hogy az utasok a repülőgépen mindvégig biztonságban voltak, mert a plasztik robbanóanyag stabil volt és nem volt összekötve más bombaalkatrészekkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×