eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

London díszpolgára lett a magyar nagykövet

Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után a nagy-britanniai magyar nagykövetasszony, Czakó Borbála is felkerült London díszpolgárainak a listájára. A díszpolgári eskütételre szerda délután a Cityben, az ősi Viaszgyertyaöntő Céh székházában került sor.

Czakó Borbála főként a diplomáciai kinevezését megelőző üzleti tevékenyégének köszönheti, hogy elfogadták Sir Sigmund Sternberg, a londoni magisztrátus tagja felterjesztését, és Európa üzleti fővárosa, a londoni City díszpolgárává választotta.

Persze, nem elhanyagolható tény, hogy a vezető brit üzletember, Sir Sigmund, valaha Sternberg Zsigmondként Magyarországon látta meg a napvilágot.

Nem kis dolog Kossuth Lajos és Habsburg Ottó után következni a sorban. Van patinája a megtiszteltetésnek, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a címet adományozó magisztrátusi kart még I. Erzsébet királynő alapította.

A testület nevében fehér parókás barrister végezte az avatást, feleskette Czakó Borbálát nem csak a City szabályainak betartására, de az életviteli kódex pontjainak betartására is.

Beszédében megemlékezett arról, hogy a magyar forradalmakat mindig rokonszenvvel kísérte a város, 1956 diákmenekültjeinek például ösztöndíjalapot létesített az akkori Lord Mayor.

Sir Sigmund is üdvözölte röviden az új díszpolgárt és örömét fejezte ki, hogy a közönség első sorában a korábban díszpolgárrá választott Habsburg Ottó fia, a magyar nagyköveti rangban lévő Vöröskereszt-elnök, Habsburg György mellett foglalhatott helyet.

A meghívottak között jelen volt még a zeneművész Solti György özvegye, Lady Solti, Pátkai Róbert evangélikus püspök, Czakó Borbála budapesti üzletasszony kollegája, Takáts Ildikó, Gelsey Vilmos bankár, és mivel Londonban éppen nagyszabású divathét zajlik, Zoób Kati divattervező, akinek a pompás kreációit csütörtök este mutatják be.

Czakó Borbála nagykövetként is azon dolgozik, hogy minél több brit cég fektessen be a magyar gazdaságba, és munkáját bizonyára eredményesebbé teheti, hogy immár a City díszpolgára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×