eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Mélyülőben a szerbiai válság

Szerbia ismét hadat üzent a világnak és az Európai Uniónak, és az önkirekesztés útjára lépett. A szerb kormányfő szerint az unió azzal zsarolja Szerbiát, hogy felkínálta a vízummentességet. A válság ellenére sem a kormány, sem a parlament nem hajlandó összeülni. Eközben Pristinai információkból kiderült: a Koszovóba érkező uniós rendőrök egyik csoportját magyar tiszt vezeti. Az ideiglenes koszovói kormány miniszterelnöke, Hasim Taqui bejelentette: a költségvetésből egymillió eurót fordíthatnak a függetlenség kikiáltásának méltó megünneplésére.

Azt, amit Slobodan Milosevic annak idején nyíltan és nyilvánosan mondott és csinált, Vojislav Kostunica szerb kormányfő most a demokrácia és a jogállamiság leple alatt igyekszik megvalósítani: az Európai Unió helyett Oroszországot választaná, a vízumkönnyítések visszautasításával elszigeteltségbe kényszerítené Szerbia polgárait.

Kostunica nacionalista színezetű demokrata pártjának élén és kormányfőként, Koszovó miatt feláldozza és kizárja Európából egész Szerbiát - írja a belgrádi sajtó.

Tény, hogy ilyen komoly válság még nem volt a hatalmon lévő szerb demokratikus koalíción belül. Boris Tadic államfő és Kostunica kormányfő írott közleményekben üzenget egymásnak, a kormány és a parlament azonban nem hajlandó összeülni.

Kostunica az uniós misszió Koszovóba küldése miatt tiltakozik, amit törvénytelennek tart, és közönséges zsarolásnak nevezte az unió által felkínáló vízumkönnyítéseket. Az erről szóló megállapodást csütörtökön kellett volna aláírni, de Szerbiában ezt senki nem akarja, vagy nem meri megtenni.

Politikai szakértők szerint két lehetőség van: a szerb kormány vagy lemond, vagy rendkívüli választásokat tartanak.

Uniós rendőrök Koszovóban

Az viszont biztos, hogy az uniós misszió Koszovóba megy, tekintet nélkül a szerbiai fejleményekre. A pristinai Koha Ditore című, albán nyelvű napilap már azt is tudni véli, hogy 1.400 uniós rendőrt telepítenek Koszovóba, és ennek egyik, 450 fős csoportját magyar tiszt vezeti.

Német- és Olaszország egyébként 200-200, Románia és Franciaország 150-150, Lengyelország 130, Svédország 100, Nagy-Britannia pedig 50 rendőrt küld Koszovóba Szerbia beleegyezése nélkül is.

Az ideiglenes koszovói kormány miniszterelnöke, Hasim Taqi bejelentette, hogy a költségvetésből 1 millió eurót különítettek el a függetlenség kikiáltásának méltó megünneplésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×