eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Összefogtak a hollywoodi sztárok Koszovó függetlensége ellen

A Koszovó megtartásáért foggal-körömmel küzdő Szerbia onnan kapott váratlan és igen értékes segítséget, ahonnan valószínűleg egy csöppet sem számított rá: Hollywoodból. Politikai döntések meghozatalára ugyan nem, de szimpátiakeltésre annál inkább képes sztárok fogtak össze, s karolták fel a dél-szerbiai tartomány függetlenségét elutasító belgrádi álláspontot.

A kezdeményezés Sharon Stone-tól származik, aki máig szoros baráti kapcsolatot tart fenn gyerekkori iskolatársaival, egy szomszéd szerb család lány- és fiúgyerekével. A színésznő sok időt töltött náluk, hallgatva a Koszovóból kivándorolt szülők történeteit az elhagyott szülőföldről, s ez határozza meg a Szerbia tervezett megcsonkításával kapcsolatos érzéseit.

Stone jóbarátja, George Clooney azonnal egyetértett a gondolattal, hogy valami nincs rendben a Washington által hevesen szorgalmazott koszovói függetlenség körül. Az UNESCO békenagykövetévé kinevezett színész abból indult ki, hogy bár társadalmi, politikai kérdések iránt érzékeny emberként igyekszik lépést tartani a világeseményekkel, az amerikai és nyugat-európai politikusoktól csak azt hallja, hogy mennyire jogosak, feltétlenül teljesítendők az albán függetlenségi törekvések, s a szerb álláspontról sosem értesül. Ez pedig gyanús!

Richard Gere hasonlóan közelített a kérdéshez. Mint mondta, gyanús, hogy a Nyugat vezető hatalmai vehemensen, s egyöntetűen állnak ki Koszovó függetlensége mellett, más lehetőségről hallani se akarnak.

"Valaminek lennie kell abban a Koszovóban, ha ennyire harcolnak érte" - mondta a dalai láma barátja, akinek talán tudomása sincs Koszovó pontosan még fel sem mért, de az eddigi kutatások alapján is sok milliárd euró értékűre becsült, már csak kiaknázóra váró színes- és ritkafém vagyonáról.

Na és a skótok?

A skót hazafiságát mindig büszkén vállaló Sean Connery érzelmi-racionális alapon közelített a kérdéshez, s döntött Koszovó függetlensége ellen. Az évszázadokon át önálló, de 1707-ben Angliával összeolvasztott (így jött létre Nagy-Britannia) Skóciának az elmúlt háromszáz évben sokkal több joga lett volna a függetlenségre, mint Koszovónak, de nem kapta meg ezt a lehetőséget - érvelt a legendás 007-es ügynök.

Kérdése pedig így szólt: az eddig mindig Szerbiához tartozó, sőt valamikor a szívének számító terület albán lakossága mivel vívta ki magának a jogot, hogy önálló legyen, s akik ezt eldöntik, még azt is hozzátegyék, hogy esete egyedi, megismételhetetlen, nem hivatkozási alap más, az anyaállamtól elszakadni akaró nemzeti kisebbségek számára?

Egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak a szerbbarát hollywoodi mozgalomhoz. Sharon Stone már elkezdte Washingtonban a Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége elleni lobbizást, és világhírű barátai, kollégái sűrűn tett nyilatkozatokban támogatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×