Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Összefogtak a hollywoodi sztárok Koszovó függetlensége ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Koszovó megtartásáért foggal-körömmel küzdő Szerbia onnan kapott váratlan és igen értékes segítséget, ahonnan valószínűleg egy csöppet sem számított rá: Hollywoodból. Politikai döntések meghozatalára ugyan nem, de szimpátiakeltésre annál inkább képes sztárok fogtak össze, s karolták fel a dél-szerbiai tartomány függetlenségét elutasító belgrádi álláspontot.

A kezdeményezés Sharon Stone-tól származik, aki máig szoros baráti kapcsolatot tart fenn gyerekkori iskolatársaival, egy szomszéd szerb család lány- és fiúgyerekével. A színésznő sok időt töltött náluk, hallgatva a Koszovóból kivándorolt szülők történeteit az elhagyott szülőföldről, s ez határozza meg a Szerbia tervezett megcsonkításával kapcsolatos érzéseit.

Stone jóbarátja, George Clooney azonnal egyetértett a gondolattal, hogy valami nincs rendben a Washington által hevesen szorgalmazott koszovói függetlenség körül. Az UNESCO békenagykövetévé kinevezett színész abból indult ki, hogy bár társadalmi, politikai kérdések iránt érzékeny emberként igyekszik lépést tartani a világeseményekkel, az amerikai és nyugat-európai politikusoktól csak azt hallja, hogy mennyire jogosak, feltétlenül teljesítendők az albán függetlenségi törekvések, s a szerb álláspontról sosem értesül. Ez pedig gyanús!

Richard Gere hasonlóan közelített a kérdéshez. Mint mondta, gyanús, hogy a Nyugat vezető hatalmai vehemensen, s egyöntetűen állnak ki Koszovó függetlensége mellett, más lehetőségről hallani se akarnak.

"Valaminek lennie kell abban a Koszovóban, ha ennyire harcolnak érte" - mondta a dalai láma barátja, akinek talán tudomása sincs Koszovó pontosan még fel sem mért, de az eddigi kutatások alapján is sok milliárd euró értékűre becsült, már csak kiaknázóra váró színes- és ritkafém vagyonáról.

Na és a skótok?

A skót hazafiságát mindig büszkén vállaló Sean Connery érzelmi-racionális alapon közelített a kérdéshez, s döntött Koszovó függetlensége ellen. Az évszázadokon át önálló, de 1707-ben Angliával összeolvasztott (így jött létre Nagy-Britannia) Skóciának az elmúlt háromszáz évben sokkal több joga lett volna a függetlenségre, mint Koszovónak, de nem kapta meg ezt a lehetőséget - érvelt a legendás 007-es ügynök.

Kérdése pedig így szólt: az eddig mindig Szerbiához tartozó, sőt valamikor a szívének számító terület albán lakossága mivel vívta ki magának a jogot, hogy önálló legyen, s akik ezt eldöntik, még azt is hozzátegyék, hogy esete egyedi, megismételhetetlen, nem hivatkozási alap más, az anyaállamtól elszakadni akaró nemzeti kisebbségek számára?

Egyelőre nem tudni, hányan csatlakoznak a szerbbarát hollywoodi mozgalomhoz. Sharon Stone már elkezdte Washingtonban a Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlensége elleni lobbizást, és világhírű barátai, kollégái sűrűn tett nyilatkozatokban támogatják.