eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem igaz, hogy visszaszorul a vallás

Cáfolja a tekintélyes Bertelsmann Alapítvány most közétett tanulmánya azt a feltételezést, hogy a vallás visszaszorulóban van Németországban. Még a 18 és 29 év közötti fiatalok többsége is hisz Istenben, 14 százalékuk pedig rendszeresen jár templomba.

A tanulmány elkészítésével megbízott Martin Rieger szociológus a felmérés közzétételekor hangsúlyozta: távolról sem lehet megerősíteni azt az állítást, amely szerint a hit visszaszorulóban van.

Mint elmondta, a németek 70 százaléka vallotta hívőnek magát. Utalt arra is, hogy ez jó közepes átlag Európában, csupán az olaszok és lengyelek vallásosabbak a németeknél.

Még ennél is buzgóbb a hitélet az Egyesült Államokban, ahol a lakosság 89 százaléka állította, hogy hisz Istenben, és 62 százalékuk rendszeres templomlátogató.

A Bertelsmann Alapítvány kimutatása szerint, minden 5. német átlagpolgár jár ünnepnapokon templomba.

Az a feltételezés sem állja meg a helyét, hogy a fiatalabb korosztály eltávolodik a vallástól. A 18 és 29 év közti nemzedék több mint fele hisz Istenben, és 14 százalékuk gyakorolja is hitét.

A felmérésből kiderült az is, hogy a nők vallásosabbak a férfiaknál, és a nyugati országrészben kétszer annyi hívő él, mint az egykori NDK-ban.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×