Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megkezdődött az \"egyenlők\" csúcsértekezlete

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az emberi jogok védelmére szóló felhívással vette kezdetés szombaton a portugál fővárosban az Európai Unió és az afrikai földrész vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete.

Az emberi jogok globális értéket jelentenek, amelyet őriznünk, erősítenünk és védelmeznünk kell - hangoztatta megnyitó beszédében José Sócrates portugál miniszterelnök, a tanácskozás házigazdája. Mint rámutatott, a résztvevők előtt az a feladat áll, hogy új fejezetet nyissanak Európa és Afrika kapcsolataiban.

Sócrates a csúcsot az "egyenlők" találkozójának nevezte, de mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy kerülni fogják a kínos kérdéseket. Ilyen a portugál miniszterelnök szerint az emberi jogok kérdése.

Egyenlő partnerek közötti viszonyt sürgetett üdvözlő beszédében John Kufuor ghánai államfő is, az Afrikai Unió soros elnöke, kijelentve: Európának olyan mértékben van szüksége Afrikára, amennyire Afrikának Európára.

A csúcsra azonban már a kezdés előtt több dolog árnyékot vetett. Robert Mugabe zimbabwei elnök ugyan ki van tiltva az EU-ból, mégis kénytelenek voltak meghívni a találkozóra, ellenkező esetben ugyanis az afrikai vezetők fenyegettek távolmaradásukkal.

Így viszont Goedon Brown brit kormányfő bojkottálja a csúcsot, ő ugyanis nem hajlandó az emberi jogokat botrányosan megsértő Mugabéval egy asztalhoz ülni.