eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött az "egyenlők" csúcsértekezlete

Az emberi jogok védelmére szóló felhívással vette kezdetés szombaton a portugál fővárosban az Európai Unió és az afrikai földrész vezetőinek kétnapos csúcsértekezlete.

Az emberi jogok globális értéket jelentenek, amelyet őriznünk, erősítenünk és védelmeznünk kell - hangoztatta megnyitó beszédében José Sócrates portugál miniszterelnök, a tanácskozás házigazdája. Mint rámutatott, a résztvevők előtt az a feladat áll, hogy új fejezetet nyissanak Európa és Afrika kapcsolataiban.

Sócrates a csúcsot az "egyenlők" találkozójának nevezte, de mint mondta, ez nem jelenti azt, hogy kerülni fogják a kínos kérdéseket. Ilyen a portugál miniszterelnök szerint az emberi jogok kérdése.

Egyenlő partnerek közötti viszonyt sürgetett üdvözlő beszédében John Kufuor ghánai államfő is, az Afrikai Unió soros elnöke, kijelentve: Európának olyan mértékben van szüksége Afrikára, amennyire Afrikának Európára.

A csúcsra azonban már a kezdés előtt több dolog árnyékot vetett. Robert Mugabe zimbabwei elnök ugyan ki van tiltva az EU-ból, mégis kénytelenek voltak meghívni a találkozóra, ellenkező esetben ugyanis az afrikai vezetők fenyegettek távolmaradásukkal.

Így viszont Goedon Brown brit kormányfő bojkottálja a csúcsot, ő ugyanis nem hajlandó az emberi jogokat botrányosan megsértő Mugabéval egy asztalhoz ülni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×