eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin

A rejtélyes halál után egy évvel: virágoznak az összeesküvés-elméletek

Egy év telt el Alekszandr Litvinyenko orosz disszidens halála óta, de szinte semmivel sem látni tisztábban a történetben, mint kezdetben. Egy biztos: a volt ügynök halála még sokáig mérgezi a brit-orosz kapcsolatokat. Közben az özvegy ügyvédei az orosz állam bűnrészességének megállapítását kérték az Európai Emberi Jogi Bíróságtól.

Péntek reggel az Alekszendr Litvinyenkóhoz legközelebb álló négy ember, az apja, a felesége, Borisz Berezovszkij disszidens orosz milliárdos, valamint Alex Goldfarb újságíró sajátos zarándoklattal emlékeztette a közvéleményt az orosz titkosszolgálat korábbi munkatársának halálára.

A helyszín a University College Hospital, ahol Alekszandr Litvinyenko meghalt, a résztvevők pedig felolvassák Litvinyenko végrendeletét, amelyben Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolja a meggyilkoltatásával.

"Elhallgattathat egy embert, de az egész világ tiltakozásának hangja visszhangzik majd a fülében, Putyin úr, egészen az élete végéig" - fogalmazott halálos ágyán Alekszandr Litvinyenko.

Verziók egy gyilkosságra

A nyomozás az utóbbi hónapokban egy helyben topog, további bizonyítékok hiányában pedig továbbra is az összeesküvés-elméleteké a főszerep.

A végrendeletben olvasható verziót, azaz a Kreml főszerepét valószínűsíti, hogy polónium-210-es izotóppal követték el a gyilkosságot, amelyet valószínűleg csak néhány állami laboratóriumból lehet beszerezni.

Ide tartozik, hogy Oroszországban nemrég fogadtak el egy törvényt, amely lényegében felhatalmazza az ügynököket az ország ellenségeinek likvidálására.

Ugyanakkor a többi elmélet is tovább él. Az egyik szerint Alekszandr Litvinyenko kétes üzleteket bonyolított, ezért ölték meg, a gyilkos izotópot pedig a biztonsági intézkedéseket kijátszva is meg lehetett szerezni.

Egy másik szerint a Kremllel szembenálló Borisz Berezovszkij gyilkoltatta meg az emberét, hogy ezzel befeketítse Vlagyimir Putyint. Talán a legvadabb verzió az, miszerint Alekszandr Litvinyenko magát ölte meg, véletlenül vagy a jövőjét sötéten látva szándékosan.
Diplomáciai csiki-csuki

Visszatérve a nyomozásra: májusban a brit hatóságok a megfelelő bizonyítékok összegyűjtése után kérték Andrej Lugovoj orosz üzletember, korábbi KGB-ügynök kiadását, amelyet azonban az orosz hatóságok megtagadtak.

Ekkor a brit-orosz kapcsolatok mélypontra kerültek, négy orosz diplomatát kiutasítottak Nagy-Britanniából, válaszképpen az oroszok ugyanennyi, Moszkvában dolgozó brittel tették ugyanezt.

Közben Andrej Lugovoj indul az orosz parlamenti választásokon is, Vlagyimir Zsirinovszkij szélsőjobboldali pártjának színeiben, és ha megválasztják, még biztosabb, hogy nem kell félnie a kiadatástól.

Európa színe előtt

Közben Alekszandr Litvinyenko özvegyének jogi képviselői az Európai Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, kérve az orosz állam bűnrészességének megállapítását.

Az ügyet felkaroló brit jogtanácsos elmondta: a keresethez csatolt brit szakértői vélemény szerint az Alekszendr Litvinyenko megöléséhez használt sugárzó anyag szinte teljes bizonyossággal egy állami ellenőrzésű orosz atomlétesítményből származott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×