eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Üzenet a háziőrizetből: "Hamarosan én is csatlakozom a harchoz"

Felkelésre szólította fel Pakisztán népét a szükségállapotot bevezető Musharraf elnök által menesztett főbíró. Az államfőt immár George Bush amerikai elnök is a demokratikus kormányzás helyreállítására sürgette. Közben többszáz szélsőséges elfoglalt egy pakisztáni várost és a helyi rendfenntartókat megadásra kényszerítette.

A Musharraf elnök elleni tiltakozó jogászoknak üzenve Iftikár Chaudry volt főbíró felkelésre szólította fel a pakiszániakat.

"Eljött az áldozathozatal ideje"

Chaudry a fekete öltönyben és nyakkendőben tüntető jogászok számára kihangosított üzenetében azt mondta, hogy darabokra szaggatták az alkotmányt és hogy eljött az idő az áldozathozatalra.

"Én háziőrizetben vagyok, de hamarosan én is csatlakozom a harchoz" - mondta egy tévéadónak, amely az interneten sugározta az interjút.

További összecsapások a tiltakozókkal

A főbíró beszédével egyidőben Iszlámabád központjában megszünt a mobiltelefon-szolgáltatás, amelyet a tiltakozók a hatalom számlájára írtak.

Közben a hatóságok megpróbálják fenntartani a szükségállapotot, amelynek részeként az elnök felfüggesztette az ország alkotmányát. A tüntető jogászok és a rendőrök ismét több helyen összecsaptak, és több tucat embert ismét letartóztattak.

Már Bush is a demokrácia tiszteletére sürgeti partnerét

Tudósítók azonba megjegyezték, hogy a tiltakozás nem volt olyan heves, mint korábban.

Bhennazir Buttó korábbi miniszterelnök, - aki egy Musharaffal kötött különalkuja után tért vissza nemrég az országba - szintén az alkotmányosság helyreállítására szólított fel.

Musharrafot immár a terrorizmus elleni háborúban őt fontos szövetségesnek tartó Bush amerikai elnök is sürgette a korábbi rend helyreállítására. Bush azt mondta: Musharrafnak le kell mondania főparancsnoki posztjáról, és mihamarabb választásokat kell kíírnia.

Iszlámisták rohanták le a turistaparadicsomot

Közben többszáz iszlámista szélsőséges lerohant és elfoglalt egy várost a külföldi turisták által látogatott Szvat-völgyben.

A helyi rendőrség és katonaság letette a túlerővel szemben a fegyvert. A militánsok azt mondták, hogy hazaengedték a rendőröket.
A körzet korábban sok külföldi látogatót vonzott az ott található Buddha-szobrok miatt is. Egy hatalmas Buddha-sziklarajzot azonban a szélsőségesek megpróbáltak felrobbantani.

A radikálisok egyre jobban ellenőrzésük alá akarják vonni az afgán határhoz közeli területet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×