eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Kólibaktériummal fertőzött hús Kanadából

Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóságok szigorítják az ellenőrzést a Kanadából származó hústermékeknél, miután nyolc amerikai államban összesen negyvenen betegedtek meg kólibaktériummal fertőzött marha- és szárnyashústól, amely egy kanadai cégtől származott.

A jövő héttől kezdve fokozott ellenőrzést vezetnek be a Kanadából származó húsok esetében szalmonellára, listeria monocitogénre és egyes E-coli baktériumtörzsekre.

A kanadai Rancher's Beef Ltd. által szállított húsok mutattak összefüggést a fertőzésekkel, így az amerikai történelem második legnagyobb, 9,8 millió kilogramm marhahúsra kiterjedő visszahívási akcióját kellett kezdeményezni októberben.

A főként a bélrendszerben élő - számos súlyos vagy kevésbé súlyos megbetegedést, néha halált okozó törzzsel rendelkező - E-coli baktérium általában a vágóhidakon, a nem megfelelően higiénikus feldolgozás következtében kerül a marhahúsra.

Alapos sütés-főzéssel a kólibaktériumok elpusztulnak, a nagy hamburgerfogyasztó Egyesült Államokban viszont a hamburgerbüfékben - de akár otthon is - sokszor, éppen élvezeti szempontból, nem sütik át megfelelően a húspogácsákat, ezért a kólibaktériumok okozta ételmérgezések a leggyakoribbak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×