eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Tudta, hogy csak egy ugrás a világ legnagyobb piramisa?

Újabb öt piramist fedeztek fel Boszniában, és bármilyen furcsán is hangzik: a világ legnagyobb piramisa nem Egyiptomban, hanem ott áll. A kutatásokban egyiptomi tudósok is közreműködnek.

A boszniai Szemir Oszmanagics két évvel ezelőtt kezdte kutatásait Viszokó város közelében, miután megállapította, hogy egy szabályos piramis alakú hegy valóban ilyen építményt rejt erdőkkel takarva.

A férfi ezt a Nap piramisának nevezte el, és bár a közvélemény hitetlenül fogadta eredményeit, tovább kutatott, és további öt, valamivel kisebb építményt fedezett fel.

Állításait és felfedezését először német szakértők ellenőrizték és erősítették meg. Sőt, azt állították, hogy egy vizsgálat során több földalatti folyosót is találtak. Ugyanerre a megállapításra jutottak a belgrádi és orosz szakértők is.

Legnagyobb súllyal talán mégis az egyiptomiak szava esik a latba, akik gyakran látogatták Viszokót. Megállapították, hogy a földréteg és erdő borította piramis a gízaiakhoz hasonló jellemzőkkel rendelkezik, a Nap piramisa pedig valószínűleg a legnagyobb ilyen épület.

Hogy piramisról van szó, azt az arra utazók szabad szemmel is megállapíthatják, hiszen alakja jellegzetes, bár erdő borítja és lakóházat is építettek rá.

Szemir Oszmanagics szerint a felfedezésnek óriási idegenforgalmi jelentősége van, hiszen az Adriára utazó turisták egyszerűen útba ejthetik Viszokót, ahol a világ legnagyobb piramisa áll, sőt, még öt másik is látató a körzetben, amelyekre a közelmúltban bukkantak rá.

A boszniai piramishoz tavaly több mint 250 ezren látogattak el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×