eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megdöbbentő adatok: a segélyek minden fillérje elmegy a háborúra

Pontosan annyi pénzt emésztettek fel a háborúk Afrikában, mint amennyit a kontinens segélyként kapott az elmúlt 15 évben - számították ki civil szervezetek.

A fegyveres konfliktusok 300 milliárd dollárnyi (52630 milliárd forintnyi) összeget emésztettek fel Afrikában az elmúlt 15 évben - pontosan annyit, amennyi segélyt kapott ezen időszak alatt a kontinens.

Az Oxfam és több más civil szervezet által végzett kutatás az első, amely azt vizsgálja, hogyan hatnak egy adott térség fejlődésére a fegyveres konfliktusok.

1990 és 2005 között 23 afrikai nemzet vett részt fegyveres konfliktusban - ezek a háborúk évente átlagosan 18 milliárd forintot (3158 milliárd forintot) emésztettek fel.

Bár az utóbbi időben csökken a fegyveres konfliktusok száma a kontinensen, a civil szervezetek szerint nincs ok az elégedettségre; arra például változatlanul kevés az esély, hogy rövid időn belül beköszöntene a béke és a nyugalom Szudánban vagy Szomáliában.

Ráadásul a háborúk "járulékos költségei" - a katonai költségvetés emelkedése és a gazdasági összeomlás - még jóval az után is éreztetik hatásukat, hogy maga a konfliktus már véget ért.

"Azon a pénzen, amelyet Afrika ostoba módon elveszteget (a háborúkra) több ezer kórházat, iskolát és utat építhettünk volna" - figyelmeztetett a jelentéshez írt előszavában Ellen Johnson-Sirleaf libériai elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×