eur:
390.65
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Szlovákia úgy fejlődik, mint Kína?

Szlovákiában az első negyedévi 9 százalékról a második negyedévre 9,2 százalékra gyorsult a gazdasági növekedés üteme az egy évvel korábbihoz képest.

A Szlovák Statisztikai Hivatal gyorsjelentéséből kiderül, hogy az ország gazdasága továbbra is gyors ütemben növekszik. A banki elemzők azonban még ennél is magasabb 9,5-9,8 tized százalék közötti GDP-növekedést vártak.

Figyelemreméltó, hogy Szlovákia sorozatban négy negyedévet zárt 9 százalékot elérő vagy meghaladó szinten.

Az autógyáraknak köszönhetik

A növekedés motorja az export volt - elsősorban az autóiparnak és az elektrotechnikai iparnak köszönhetően -, de érezhetően bővült a belföldi kereslet is.

A kedvező gazdasági fejlődésnek köszönhetően egy év alatt a foglalkozatottak száma is 2 százalékkal, közel 40 ezer fővel nőtt. Elemzők rámutattak: a hazai össztermék bővülése az egészséges gazdasági fejlődés és nem inflációs folyamatok eredménye.

A növekedés gyorsulása ellenére az infláció nemhogy nem erősödik, hanem csökken, májusban és júniusban történelmi mélyponton, 1,5 százalékon volt. Ez főleg annak köszönhető, hogy erős a korona, alacsonyabb a kőolaj ára és a kormány igyekszik kordában tartani az energiaszolgáltatók áremelési törekvéseit.

Szlovákia 9 százaléknál magasabb gazdasági fejlődése Európában a leggyorsabbak közzé tartozik, e téren csupán a balti országok mutatnak fel jobb eredményt.

Szlovák elemzők azonban arra figyelmeztetnek, a harmadik negyedévben már valószinűleg nem sikerül tartani a mostani fejlődési szintet, főleg amiatt, hogy a nagy autógyárakban a nyári szabadságok miatt érezhetően visszaesik a termelés és ez érződik majd export teljesitményén is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×