eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Alkalmatlanok a térfigyelő kamerák az azonosításra

A német nyomozóhivatal nem tanácsolja a térfigyelő kamerák felhasználását a terrorizmus elleni küzdelemben. A szervezet múlt év októbere és ez év januárja között a mainzi főpályaudvaron végzett megfigyeléseinek értékelése alapján jutott erre a megállapításra.

Wiesbadenben tartott sajtóértekezletén a német nyomozóhivatal elnöke közölte, hogy nem tartja alkalmasnak a térfigyelő kamerák alkalmazását a biometrikus jegyeken alapuló személyazonosításra, következésképpen ezek a berendezések nem segítik elő a terrorizmus elleni küzdelmet sem.

Nyilatkozatában kifejtette, hogy a térfigyelés célja a terrorizmussal gyanúsított személyek, huligánok és eltűntek felismerése lenne, erre azonban a jelenlegi technikával készült kamerák még nem alkalmasak, mert a bűnüldözésben az alig 30 százalékos siker kudarcnak tekinthető.

A közel negyedmillió euró költséget felemésztő teszt során 200 önkéntes bevonásával a mainzi főpályaudvaron, négy hónapon át készítettek próbafelvételeket, ezek azonban nem váltották be a kísérlethez fűzött reményeket.

Az önkéntesek alig egy harmadát tudták azonosítani a térfigyelő kamerákkal felvett képek alapján. Kiderült az is, hogy a mesterséges megvilágítás mellett készült képek még kevésbé alkalmasak azonosításra.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×