eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Belső vita az RMDSZ-ben a népszavazás után

Alapos megrázkódtatást okozott a Romániai Magyar Demokrata Szövetségben a tény, hogy a magyar választók szembefordultak a szövetséggel a Traian Basescu leváltására rendezett hétvégi népszavazáson.

Egy lépést hátra kell lépniük azoknak, akik élharcosai voltak a népszavazással kapcsolatos RMDSZ-álláspontnak - jelentette ki a Krónika napilapnak Eckstein-Kovács Péter szenátor a Szabadelvű kör RMDSZ-platform elnöke.

Megítélése szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség az elmúlt hetekben mintapéldáját mutatta be annak, hogy hogyan nem szabad politizálni.

A hét végén tartott népszavazáson az RMDSZ az államfő leváltására biztatta az erdélyi magyarokat, a magyarok többsége viszont távolmaradt a szavazástól, akik pedig részt vettek, kétharmad részben Traian Basescura szavaztak, így az egy hónappal ezelőtt felfüggesztett elnök a szavazatok 74 százalékát megszerezve foglalhatja el újra tisztségét.

Markó Béla RMDSZ-elnök azzal magyarázta a passzivitást, hogy a köztársasági elnök személye nem foglalkoztatja túlságosan a magyarokat. Elismerte azonban azt is, hogy kommunikációs zavarok mutatkoztak a népszavazás kampányában, és a szövetség nem találta meg a módját annak, hogy megértesse a szavazás tétjét.

A szövetség elnöke hozzátette, hogy ezért nem kell fejeknek hullaniuk az RMDSZ-en belül. Markó Béla azt is bejelentette, mihelyt helyreáll a politikai stabilitás Romániában, lemond a miniszterelnök-helyettesi tisztségéről, és minden idejét a választókkal való kapcsolat helyreállítására szánja.

Eckstein-Kovács Péter szenátor viszont úgy látja, nem a kommunikáció akadozott, hanem a szűk körben meghozott RMDSZ-álláspont volt elhibázott. Toró T. Tibor képviselő szerint a magyar passzivitás és a félgőzzel vitt RMDSZ-kampány is erre vezethető vissza.

A belső vita várhatóan június 9-én csúcsosodik ki, akkor ülésezik ugyanis az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa, mely többek között a népszavazást is megvitatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×