eur:
388.42
usd:
360.71
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még a miniszter is felháborodott: kitüntették a verespataki beruházót

A környezetvédelmi minisztérium felháborítónak tartja, hogy a romániai Verespatakra tervezett aranybánya beruházója társadalmi felelősségvállalásáért kitüntetést kapott az osztrák parlamenttől. Az osztrák parlament elnöke azóta elhatárolódott a díj átadásától.

A környezetvédelmi tárca és maga a miniszter, Persányi Miklós is fel van háborodva, amiért a verespataki beruházó cég Ausztriában átvehetett egy nemzetközi díjat - mondta az InfoRádiónak a minisztérium szóvivője.

A díjat a vállalat a szociális és környezeti felelősség terén nyújtott kimagasló teljesítményéért kapta, a zsűri pedig még azt is hozzátette, hogy a verespataki bánya modell lehet a bányaiparban - közölte Bakonyi Ágnes.

Néhányan már visszakoznak

A minisztérium információi szerint az osztrák zöldek parlamenti képviselője már a kitüntetések visszavonását követeli, az osztrák parlament elnöke pedig úgy nyilatkozott, ő csak átadta a díjat, abba nem volt beleszólása, hogy kinek ítéljék oda - tette hozzá a szóvivő.

A környezetvédelmi minisztérium felülvizsgáltatja a díj jogosságát, amennyiben ez a jövő hét elejéig nem indul meg Ausztriában - fűzte hozzá Bakonyi Ágnes.

Még nem dőlt el semmi

A szóvivő kijelentette: Magyarország minden lehetőségével küzd az ellen, hogy Verespatakon a cianidos technológiával működő bánya megnyíljon, ezért az espoo-i nemzetközi egyezmény alapján bejelentkezett a hatásvizsgálati eljárásba is.

A román minisztérium tájékoztatása szerint az ottani civil és egyéb szervezetek mintegy ötezer kérdést tettek fel a verespataki beruházónak, amelyre a cégnek válaszolnia kell. A román illetékesek egy bizottsága ezután dönt a projektről, ebbe pedig ígéretük szerint bevonják a magyar felet is - mondta Bakonyi Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×