eur:
389.52
usd:
363.14
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

IMF: Szlovákia 2009-ben képes bevezetni az eurót

A Nemzetközi Valutaalap szerint Szlovákiának egyre nagyobbak az esélyei arra, hogy 2009-ben bevezethesse az eurót. A szervezet kedvezőnek tartja Szlovákia gazdasági fejlődését.

Biswajit Banerjee, a Nemzetközi Valutaalap Szlovákiában látogatást tett küldöttségvezetője kedvezően itélte meg az országnak az euró bevezetésére való felkészültségét.

Biswajit Banerjee a gazdaság állapotát jónak ítélte meg, bár hozzátette, hogy a tartós növekedés fenntartása érdekében a kormánynak a tervezettnél még alacsonyabb államháztartási hiányt kellene megcéloznia.

Az IMF Szlovákiát felügyelő képviselője találkozott Ján Pocsiatek gazdasági miniszterrel is, majd azt nyilatkozta, az elmúlt időszakban tovább javultak az ország inflációs kilatásai, így valószinű, hogy Pozsony képesz lesz teljesiteni a maastrichti konvergencia-kritériumokat.

Biswajit Banerjee szerint a szlovák vezetésnek rugalmasabbá kellene tennie középtávon a gazdaságot, hiszen az euróbevezetés megfosztja majd a kormányt a gazdaság monetáris eszközzel történő befolyásolásának lehetőségétől. Az IMF kulcsfontosságúnak tartja az előző kormány idején bevezetett reformok folytatását.

A szlovák kormány igyekszik kordában tartani a közkiadásokat, egyidejűleg pedig növelni egyes szociális kiadásokat, ami Robert Fico miniszterelnök pártjának, a Smernek kulcsfontosságú ígérete volt a választási kampányban.

A balközép kormány a bruttó hazai termék növekedési ütemének növekedésére számít, hogy finanszírozhatók legyenek a szociális kiadások. Az IMF megítélése szerint továbbra is kockázatosnak számítanak a közigazgatás alsó szintjein levő testületek költségvetései.

A szlovák kormány az idei évre 2,9 százalékos GDP-arányos hiányt tervezett az államháztartásban a 7,1 százalékos növekedési ütemre építve, ám számos elemző úgy véli, hogy a bruttó hazai termék növekedési üteme még a múlt évi 8,3 százalékot is meghaladhatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×