eur:
389.26
usd:
361.82
bux:
68049.98
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szigorúbb szabályok a szlovákiai közlekedésben

Tovább szigorították a közúti közlekedés szabályait Szlovákiában: nappal is kötelező használni a fényszórót, a rendőrség pedig ezentúl határozottabban lép fel a gyorshajtókkal szemben.

Bár közúti közlekedés szabályainak átfogó rendezése egyelőre várat magára, több részleges szigorítás már március elsején életbe lépett.

A rendőrök határozottan léphetnek fel azokkal szemben, akik megsértik az előírásokat. Különösen a gyorshajtás büntetik az eddiginél nagyobb szigorral.

Azoktól a sofőröktől, akik 20 kilométer per órával túllépik a megengedett sebességet, március elejétől már a helyszínen elvehetik a jogosítványt.

Nappal is kötelező

Érvénybe lépett a fényszórók egész éves kötelező használata lakott területen belül is.

A fényszórók egész napos használatát már több európai országban bevezették. Svédországon vagy Norvégián kívül a sofőröknek például Horvátországban, és tavalytól a szomszédos Csehországban is be kell kapcsolniuk nappal a fényszórókat.

Ezt az intézkedést egyébként az Európai Bizottság is ajánlja, de nem teszi kötelezővé.

A fokozott rendőrségi szigort az is indokolja, hogy tavaly ismét emelkedett a közúti balesetek száma, és tizenkilenccel többen vesztették életüket az utakon, mint egy évvel korábban.

Csökkentenének

A balesetek közel háromnegyede olyan útszakaszokon történt, ahol a legnagyobb megengedett sebesség 60 kilométer per óra. Éppen ezért komolyan fontolgatják, hogy 60-ról 50 kilométer per órára csökkentik a legnagyobb megengedett sebességet lakott területen belül.

A rendőrség szerint ez is hozzájárulhatna a balesetek számának csökkentéséhez. Hasonló szabályok érvényesek például szomszédos Csehországban, Ausztriában és több más európai országban.

Robert Kalinák belügyminiszter közölte: rövidesen a parlament elé kerül az átfogó törvényjavaslat, melynek elsődleges célja a közúti forgalom biztonságának növelése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×