eur:
388.5
usd:
360.59
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Délre vezénylik át a szlovák katonákat

Az Afganisztánban állomásozó szlovák katonákat Kabulból Kandahárba helyezik át - döntött a kormány. Robert Fico szlovák kormányfő korábban ellenezte az 57 fős egység áthelyezését, ám személyesen győződött meg arról, hogy a repülőtér körüli tábor védettebb, mint a kabuli.

A szlovák kormány elfogadta, hogy az Afganisztánban állomásozó katonáit Kabulból Kandahárba helyezzék át. Robert Fico szlovák miniszterelnök a kabinet szerdai döntése előtt néhány héttel a védelmi miniszter társaságában megtekintette a kandahári katonai repülőteret, az ott állomásozó katonai egységek táborát, és annak parancsnokával, van Loon tábornokkal is tárgyalt.

Korábban éppen a kormányfő ellenezte a szlovák egység áthelyezését, ám később, a látottak alapján úgy nyilatkozott, hogy a helyi repülőtér biztonságos.

A szlovák katonák szerint a repülőtér körül lévő tábor védettebb, mint a kabuli, ám a város környéke még mindig veszélyes a szakemberek szerint, mivel a tálib fegyvereseket továbbra sem sikerült kiszorítani, a rakétatámadások viszont már ritkábbak.

A kormány beleegyezése után a katonákat repülővel viszik majd Kandahárba, míg a haditechnikát Afganisztán egyik legbiztonságosabb útvonalán, hetven gépkocsival szállítják át. Tomas Bubok őrnagy, a szlovák egység parancsnoka elmondta: a katonák felkészültek az áthelyezésre, és a kandahári missziót újabb kihívásnak tartják.

Afganisztánban a szlovák katonák a NATO vezetése alatt, az ISAF-misszió keretében végeznek utászfeladatokat, aknamentesítéssel, a repülőtér és a közutak felújításával foglalkoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×