eur:
389.08
usd:
361.45
bux:
68090.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Összeültek az uniós külügyminiszterek

Az Irán elleni ENSZ-szankciók teljes körű alkalmazását kérte tagállamaitól az Európai Unió. A tagállamok külügyminisztereinek hétfői találkozóján szó esett a dárfúri vérengzésről, Ciprus helyzetéről, valamint a vasárnapi szerbiai választásokról is.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei megállapodtak az ENSZ által decemberben hozott Irán elleni szankciók teljes körű és azonnali alkalmazásában.

Jóllehet, ez nem jelent óriási változást, hiszen az európai államok eddig sem működtek együtt szorosan Iránnal, a miniszteri tanácson azonban deklarálták is, hogy az uniós országok nem exportálnak fegyvereket és nukleáris technológiához felhasználható anyagokat és eljárásokat az ázsiai országba, korlátozzák az atomprogramhoz köthető magas rangú iráni tisztségviselők utazásait és ellenőrzik az európai pénzforgalmukat.

Az uniós külügyminiszterek hangsúlyozták: csak addig tartják fenn a büntető intézkedéseket, amíg Irán le nem mond nukleáris programjáról, és együtt nem működik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. Megerősítették ugyanakkor, hogy szigorítják a szankciókat, ha Irán két hónap után is folytatja a nukleáris kísérleteket.

A tárcavezetők még a tanácskozás előtt üdvözölték a vasárnapi szerbiai választások eredményeit, amely szerint várhatóan a demokratikus pártok koalíciója alakíthat kormányt. A miniszterek mellett Javier Solana, a közösség kül- és biztonságpolitikai főtárgyalója is azt mondta, hogy a demokratikus erők győzelme elindíthatja Szerbiát az európai integráció útján.

A miniszteri tanácson szó esett az Afrikában dúló harcokról, különösképp a szudáni vérengzésről és a szomáliai helyzetről. Előbbi esetében a közösség csak egy vegyes ENSZ-Afrikai Unió békefenntartó erőt támogatna, kész lenne viszont pénzzel is támogatni egy nemzetközi stabilizációs erő létrehozását Szomáliában.

Döntöttek az uniós külügyminiszterek arról is, hogy folytatódik a kereskedelmi nyitás Észak-Ciprus felé. A törökök lakta országrészt nem ismeri el Ciprus és Görögország, az elszigeteltségük csökkentéséről azonban még decemberben döntött az unió, mégpedig állam- és kormányfői szinten.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×