eur:
389.51
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csak 28 demokratikus állam lenne a világon?

Lassul a demokrácia terjedése a világban - állapítja meg a The Economist. A brit gazdasági hetilap szerint egyre több állam tér vissza a tekintélyelvű uralmakhoz. Kutatások azt mutatják, hogy a világon mindössze 28 állam mondható demokratikusnak. Magyarországon hiányos a demokrácia.

A szabad választások, a polgári szabadságjogok, a működő kormány, a polgárok politikai részvétele és a politikai kultúra tekintetében Svédország a világ legdemokratikusabb állama. Ezt követi Izland, Hollandia és Norvégia.

Az Economic Intelligence Unit felmérése szerint a Föld 165 független állama között kétszer annyi tekintélyelvű rendszer van, mint demokrácia. Kiteljesedett demokrácia 28, hiányos demokrácia 52, hibrid állam 30, diktatúra pedig 55 országban van - írja az Economist.
Magyarország Botswanával és Ciprussal holtversenyben a 36. helyen, a hiányos demokráciák között szerepel a ranglistán. A Magyarországhoz hasonló közép-kelet-európai új demokráciák közül Csehország a legdemokratikusabb: a rangsorban 18.-ként megelőzi Franciaországot, Belgiumot és Japánt.

Igaz, az utóbbi kettőt még uralkodó vezeti, még ha formális hatalommal is. A demokratizálódási hullám a hetvenes években indult meg, csúcsára pedig a Szovjetunió felbomlása, és közép-európai, valamint a közép-ázsiai államok 1989-es szabaddá válásával ért. A berlini fal leomlása óta viszont jelentősen lelassult a folyamat, sőt a közel-keleti országokkal, Kínával és Oroszországgal lényegében meg is állt.

A szerzők felhívják a figyelmet, hogy az energiahordozókban és ásványkincsekben gazdag államok az olajárak erősödése következtében autokratákká váltak. Oroszországot például az erős állami monopóliumok, és az elmúlt években kiszélesített elnöki jogkör miatt sokan a tekintélyelvű kategóriába sorolják.

A volt szovjet tagköztársaságokban sem voltak teljesek a 90-es évek eleji színes forradalmak. A demokrácia fellegvárának számító Egyesült Államok és Nagy-Britannia csak a rangsor közepén helyezkedik el.

Az amerikaiak főként a terrorizmus elleni harccal magyarázott szabadságjog-kurtításnak, valamint az iraki szerepvállalásnak köszönhetik az értékelést. A The Economist szerint 2007-ben kilenc államban gyengülhet a demokrácia, a hong-kongiak viszont pozitív változások elé nézhetnek.

A szerkesztők megjegyzik: a globalizáció, az egyre szélesebb körű közoktatás és a középosztály folyamatos erősödése mind a demokráciák előretöréséhez vezet, a megtorpanás tehát csak átmeneti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×