eur:
389.49
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Iraki hurok - különleges ajándék Bushnak

A keddi amerikai kongresszusi választások előtt még egy utolsó hajrát tartottak a pártok. Az amerikai alkotmány értelmében nincs kampánycsend, így a demokraták jelöltjei és a republikánus jelöltek mellett kampányoló Bush elnök is több nagygyűlésen vettek részt. A demokraták arra számíthatnak, hogy 12 év után visszahódíthatják a képviselőházat - Bush és a republikánusok ugyanakkor az utolsó néhány napban csökkentették a hátrányt.

Az amerikai republikánus párt úgy érezheti, hogy ajándékot kapott vasárnap azzal, hogy az iraki bíróság halálra ítélte Szaddam Husszeint. A támogatók szemében a döntés ugyanis igazolni látszik Bush elnök politikáját, és azt jelzi, hogy Irakban újabb lépés történt a demokrácia felé, a volt diktátort ugyanis egy hazai bíróság ítélte el.

Az Egyesült Államokban ugyanakkor sok szavazó éppen a diadalmasan indult, de egyre nagyobb csalódást okozó iraki projekt miatt már elfordult Bush elnöktől és pártjától. És úgy tűnik, hogy Irak lesz az egyik meghatározó tényező a mostani választásokon is.

A sokáig gyávasággal vádolt demokraták mindezt kihasználva lecsaptak. Joe Biden, vezető demokrata szenátor és külpolitikai szakértő például vasárnap már azzal vádolta meg Dick Cheney alelnököt, hogy beteges illúziói vannak a háborúval kapcsolatban. Cheney ugyanis azt mondta: bármi történjen november 7-én, az nem változtat Washington Irak-politikáján.

Nancy Pelosi képviselőasszony - aki akár a képviselőház következő elnöke is lehet - úgy vélekedett: a Husszein-per nem rejti el azt a tényt, hogy a kormányzat kudarcot vallott Irakban.

Az iraki kérdést tartja napirenden az Army Times című katonai lap hétfőn megjelent vezércikke is, amely már egyenesen Donald Rumsfeld védelmi miniszter lemondását követeli. A lap főszerkesztője szerint Rumsfeld annyi hibát vétett, hogy a katonai vezetés alig tudja türtőztetni magát.

Irak mellett ugyanakkor téma a gazdaság állapota is, amely sokáig tartó növekedés után most lassulhat. Vita van arról, hogy a főleg jómódúakat segítő adócsökkentések valóban segítették-e a gazdaság növekedését. Ugyanakkor sokakat foglalkoztat az illegális bevándorlás kérdése is. Ebben a republikánusok és a demokraták egyaránt keményen lépnének fel.

Közvélemény-kutatások szerint a republikánusok és a keményen kampányoló Bush elnök kezdik behozni a hátrányt. Bush az elmúlt napokban 10 államban folytatott korteshadjáratot, és főleg a hagyományosan republikánus területeken mozgósított. Arra sürgette pártja szimpatizánsait, hogy minél nagyobb számban menjenek el voksolni, és állítsák a maguk oldalára az ingadozó szavazókat.

A keddi voksoláson megválasztják a szenátus tagjainak egyharmadát, újraválasztják az egész képviselőházat és 36 szövetségi állam kormányzóját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×