eur:
388.88
usd:
361.18
bux:
68123.84
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A magyarság világtörténelmet írt"

Erdélyben szinte nincs olyan magyar lakta település, amelyiken ne emlékeztek volna meg valamilyen formában az ötven évvel ezelőtt kirobbant magyar forradalomról.

"A magyarság világtörténelmet írt 1956-ban, pedig csak a saját történetét kívánta alakítani" - Cseh Áron kolozsvári főkonzul utalt vissza e gondolattal, az ötven évvel ezelőtt történtekre a magyar nemzeti ünnepen tartott kolozsvári állófogadáson.

Erdélyben szinte nem is akad olyan magyarlakta város vagy község, ahol ezekben a napokban ne emlékeznének meg az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójáról. Helyenként előadássorozatot, kiállítást, máshol fáklyás felvonulást időzítettek az évforduló napjára.

Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán is emlékműavatással tisztelegtek az '56-os események magyarországi, erdélyi, valamint háromszéki áldozatai előtt. A szabadságharc nyomán börtönbe vetett mintegy 1500 erdélyi '56-os emlékét őrzi az Erdélyi Unitárius Egyház kolozsvári püspökségén leleplezett emléktábla is.

Csíkszereda egyik központi utcájában 56 vadgesztenyefát ültettek a napokban. A Magyar Köztársaság főkonzulátusa előtti téren az esti órákban leplezték le az Ercsey Ferenc helyi képzőművész által készített '56-os emlékművet. Az avatóünnepséget követően Szabó Béla főkonzul több mint harminc erdélyi ötvenhatosnak nyújtotta át a Magyar Köztársaság által az 50. évforduló alkalmából alapított A szabadság hőse emlékérmet.

A központi erdélyi ünnepséget a hétvégén, Kolozsváron tartották. Ezen Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke mondott beszédet, és erdélyi ötvenhatosoknak adott át magyar állami kitüntetéseket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×