eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A zöldek csak riogatnak?

Félrevezetik és riogatják a zöld szervezetek az embereket - állítják toxikológus szakértők. Brit tudósok különösen a Magyarországon is aktív WWF-et bírálták, amely az ételekben fellelhető vegyi anyagok veszélyére hívta fel a figyelmet.

A BBC szerint brit tudósok élesen bírálják a zöld szervezeteket, amelyek az Európai Uniónak a vegyi anyagok regisztrációjáról, besorolásáról és engedélyezéséről szóló úgynevezett REACH-direktíva megszigorítását akarják elérni.

A WWF és más csoportok vegyi anyagokat fedeztek fel az emberek vérében, az ételekben és a csecsemők köldökzsinórjában is.

A brit tudósok szerint azonban ezek az anyagok olyan kis mértékben vannak jelen, hogy túlzás egészségügyi kockázatokról beszélni, és azzal vádolják az aktivistákat, hogy az emberek félelmeit akarják kihasználni.

A BBC idézi a leedsi egyetem környezeti toxikológia professzorát, aki szerint figyelmeztetés a számunkra, hogy mennyi vegyi anyag van jelen a környezetünkben, de helytelen ijesztgetni az embereket.

A Southamptoni egyetem egyik, munkahelyi- és környezetvédelmi egészségügyi professzora az emberek szándékos félrevezetésével vádolta meg a zöld csoportokat.

A szintén brit leicesteri egyetem egyik toxikológusa szerint az a mérvadó, hogy mekkora arányban van jelen az emberi testben, vagy az ételekben az adott vegyület. Ha csak nyomai vannak, akkor nem lehet azt mondani, hogy veszélyt jelent.

Egy negyedik intézmény, a manchesteri egyetem egyik vendégprofesszora pedig azt mondta: az emberek fejében a "vegyi" szó kezd a toxikus, vagyis a "mérgező" szó szinonimájává válni.

A WWF mérgező vegyületek elleni kampányának vezetője, Elisabeth Green ugyanakkor tagadta, hogy ijesztgetni akarnának.

Viszont azt sem akarják, hogy az emberek tudatlanok maradjanak.

Egyes, kis mennyiségben jelen lévő vegyületek is veszélyesek lehetnek, ha kölcsönhatásba lépnek egymással - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×