eur:
389.24
usd:
362.46
bux:
68658.75
2024. május 8. szerda Mihály

Egy leleplező írás okozta a kormányt bíráló újságírónő halálát?

Oroszországban folytatódnak a találgatások arról, hogy miért gyilkolták meg a hétvégén a Kreml csecsenföldi háborúját évek óta élesen bíráló újságírónőt. Egyes vélekedések szerint Anna Politkovszkaja hétfőn készült publikálni egy új anyagot a Putyin elnökkel szövetséges csecsen vezetés által végrehajtott kínzásokról.

Az ügy fontosságát jelzi, hogy maga az orosz főügyész irányítja a nyomozást. Jurij Csajka így egyszerre két kiemelt üggyel is foglalkozik - a másik a közelmúltban meggyilkolt Andrej Kozlov esete, aki az Orosz Központi Bank alelnöke volt.

A lehetséges indítékok között van az úgynevezett csecsen-vonal. Politkovszkaja nem éppen hízelgő hangnemben írt a csecsenföldi háborúról, sőt, az általa szolgáltatott bizonyítékok nyomán büntető eljárások is indultak az orosz hadsereg katonái ellen.

A hatóságok közben már átvizsgálásra elvitték az újságírónő számítógépét és átkutatták a lakását is. Politkovszkaja újságja, a Novaja Gazéta, ahol hétfőn jelent meg volna az újságírónő újabb - állítólag leleplező - cikke, saját nyomozást indít, és egymillió dollárt ajánlott fel annak, aki segít megtalálni az újságíró gyilkosát.

Oleg Hlebnyikov, a lap főszerkesztője szerint több információhoz tudnak jutni, mint a rendőrség, de hogy milyen forrásból, azt nem árulta el. A lap egyébként hétfőn külön számot adott ki, amelyben kizárólag meggyilkolt munkatársára emlékezik, és Politkovszkaja írásait közli újra.

Sajtójelentések szerint a kétgyermekes anyát már akkor megfigyelték, amikor elment bevásárolni egy élelmiszerboltba, sőt, azt is tudták, hogy nem bejelentett lakcímén élt. A bérgyilkos segítője jelezte a fegyveresnek, hogy Politkovszkaja mikor ér a házához.

Az orosz szlengben csak "killernek" nevezett támadó ekkor lépett akcióba: közvetlen közelről, háromszor rálőtt az újságírónőre, majd még fejbe is lőtte a már halott asszonyt.

A baseball sapkás, bőrdzsekis támadóról felvételt készített egy biztonsági kamera, de a rossz képminőség miatt a hatóságok végül egy szemtanúk segítségével rajzolt fantomképet adtak ki róla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
A legnagyobb ukrán városok bevételét tervezi a csecsen elnök, merénylet készült Zelenszkij ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

A legnagyobb ukrán városok bevételét tervezi a csecsen elnök, merénylet készült Zelenszkij ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ramzan Kadirov csecsen elnök Vlagyimir Putyin újabb elnöki beiktatása után felvázolta terveit a következő egy hónapra, amelyben ukrajnai nagyvárosok bevétele is szerepel – derül ki az orosz TASZSZ hírügynökség cikkéből. Merényletet tervezett két orosz titkosügynök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen, az akciót az ukrán állambiztonsági szervezet, az SzBU meghiúsította – írja a Sky News. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×