eur:
389.5
usd:
363.09
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Labilis személyiség volt, erősebb voltam, mint ő"

Nyolc éven át senki mással nem beszélhetett, mint fovatartójával, szerda este azonban kilépett a nagyvilág elé Natascha Kampusch. A 10 éves korában elrabolt osztrák lány első és eddig egyetlen televíziós interjújában egyszerűen bűnözőnek nevezte elrablóját. Az interjút több tízmillióan nézték csak Ausztriában és Németországban.

"Azt hiszem erősebb voltam, mint ő. Labilis személyiség volt, nem volt önbizalma. Pár órával azután, hogy elrabolt, már láttam, hogy nem normális" - beszélt elrablójáról Natascha Kampusch.

"Két év után adott nekem egy rádiót"

1998-as elrablása után hat hónapig egyáltalán nem volt kapcsolata a külvilággal, csak fogvatartójával érintkezhetett. A lány elmondta, hogy eleinte úgy érezte: meg fog őrülni az apró cellában. Vizespalackokat vágott a falhoz, és megpróbált zajt kelteni, hogy meghallják a szomszédok.

"Két év után adott nekem egy rádiót, később pedig újságokat is vett nekem. Miután elolvastam, mindig ellenőrizte, hogy nem írtam-e rá valamit. Paranoiás volt" - tette hozzá.

A lány elmondta: 12 éves korától kezdve kiszabadulását tervezte. Megígérte magának, hogy soha nem adja fel a szökés gondolatát, és amikor nagyobb és erősebb lesz, elmenekül. Elrablója azonban azzal fenyegette meg, hogy ha megpróbál elszökni, azt megtorolja.
"Egyszer ki akartam ugrani a mozgó autóból, de nagyon erősen szorított, és úgy felgyorsított, hogy nekivágódtam az ajtónak" - idézett fel egy alkalmat a 18 éves lány. Az osztrák közszolgálati televíziónak adott interjúban Natascha Kampusch nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy helyesbítse azt a róla kialakult képet, miszerint valahogy elfogadta volna fogvatartóját, és elutasítaná szüleit.

"Senkinek sem lenne szabad megölnie magát"

Egy hete egy nyílt levelében még érződött az együttérzése elrablójával, aki augusztus 23-ai szökése után egy vonat alá vetette magát. A szerda esti interjúban azonban már keményebben beszélt a férfi öngyilkosságáról.

"Senkinek nem lenne szabad megölnie magát. Annyi információt adhatott volna át, információt, amely segített volna helyreállítani az életét" - utalt rá az elrabolt lány.

A szülei kapcsán kijelentette: "szeretem őket, nincs köztünk nézeteltérés". Ennek ellenére azonban még nem találkozott sem anyjával, sem apjával hosszabb időre. A magabiztosnak tűnő sápadt tinédzser, aki sokszor lehunyt szemmel beszélt az interjú során, mivel szemét bántotta az erős fény, számos kérdést elutasított, és óvatosan fogalmazta meg válaszait.

Elrablójával kialakult kapcsolatáról például alig fedett fel valamit. Az osztrák lapoknak adott interjúi becslések szerint mintegy 1 millió eurót hoztak a 18 éves lánynak, aki a többi mellett iskoláztatására, és valószínűleg orvosi kezelésére költi a pénzt, mivel szív- és érrendszeri problémái alakultak ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×