Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Még keresik a pokolgépek gazdáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyazon személy vagy csoport helyezte el Dortmund és Koblenz pályaudvarán azt a két bőröndöt, amelyben pokolgép volt - közölte a német államügyészség.

Időközben egyre több vezető politikus szorgalmazza, hogy a nagyvárosok vasútállomásain szereljenek fel térfigyelő kamerákat és az utasok csomagjait - a repülőtereken már bevált gyakorlathoz hasonlóan - világítsák át.

A kormányzó keresztény pártok belügyi szakértője sürgette, hogy a pályaudvarokat lássák el térfigyelő kamerákkal és a felvételeket őrizzék meg. Ez részben elrettentő célt szolgálhatna, részben pedig segítené a biztonsági szerveket az esetleges terroristák azonosításában - mondta el az InfoRádió németországi tudósítója.

A párt egy másik vezető tagja indítványozta, hogy a vonatok utasterében is szereljenek fel kamerákat, mert mint mondta, a madridi vagy londoni merényletek bármikor Németországban is megtörténhetnek. Javasolta azt is, hogy az utasok csomagját világítsák át, mert ez a gyakorlat remekül bevált a repülőtereken és nem szabad addig várni, amíg tényleg bomba robban egy 300 kilométeres sebességgel közlekedő IC-szerelvényen.

A vasúttársaság is éberségre int

A vasúttársaság is éberségre intette az embereket. Ennek eredményeként az elmúlt 48 órában átmenetileg le kellett zárni a hamburgi és a frankfurti főpályaudvart, mert a rendőrség figyelmeztetést kapott peronon talált gazdátlan bőröndökről, amelyekről azonban kiderült, hogy nem tartalmaznak robbanószert.

A hétfőn Dortmund és Koblenz pályaudvarán megtalált bőröndök belsejében óraműhöz kapcsolt propánbután gázpalackok voltak, amelyek ha felrobbannak, számos emberéletet követeltek volna. Az ügy felderítését a szövetségi államügyészség vette magához, ami egyértelműen arra vall, hogy a hatóságok rendkívül komolyan kezelik a történteket.

Eddig csak szűkszavú jelentést adtak ki a vizsgálati eredményekről, de annyit máris tudni lehet, hogy országos nyomozást indítottak ismeretlenek ellen. Noha még nem zárják ki egyértelműen, hogy a pokolgépet tartalmazó bőröndökkel a vasúttársaságot akarták megzsarolni, egyre több jel utal terroristák mesterkedésére.