Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egy államtitkár székébe került az érettségi botrány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániában egy államtitkár székébe került a kisérettségi vizsgatételeinek kiszivárgása. Paloma Petrescut azt követően menesztették, hogy az egyik bukaresti napilap újságírója egyszerűen besétált az oktatási minisztériumba, és gond nélkül megszerezte a történelem vizsga tételeit - jelentette az InfoRádió kolozsvári tudósítója.

Botrányosan indult Romániában a nyolcadik osztály elvégzése utáni képességvizsga. A bukaresti Adevarul napilap egyik újságírója ugyanis bebizonyította, hogy a minisztérium képtelen biztosítani a tételek titkosságát.

Az első vizsga előestéjén az újságíró egyszerűen besétált a minisztériumba, és elkérte az egyik megye iskoláinak előkészített tételeket.

Úgy jutott hozzá a borítékokhoz, hogy álnevet használt, igazolványt pedig nem kértek tőle. Az újságíró a zsákmánnyal egyenesen a bukaresti rendőrségre távozott, ahol csak órákkal később jelentették a tételek eltűnését.

A történtek után azonnal benyújtotta a lemondását az országos vizsgabizottság elnöke, és feletteseinek a felelőssége is felmerült. Cãlin Popescu Tãriceanu miniszterelnök menesztette a középiskolai oktatásért felelős államtitkárt, és felszólította Mihail Hardau oktatási minisztert: ő is vonja le a következtetéseket.

Ezzel a téma át is került a politika térfelére, és a kormánykoalíció két vezető pártjának a civakodásává fajult. A Hardaut miniszteri székbe juttató Demokrata Párt ugyanis a liberális miniszterelnök politikai szempontjait vélte felfedezni a tisztogatásban.