Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A palesztinok népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az új palesztin külügyminiszter szerint népszavazást tarthatnak Izrael elismeréséről.

Mahmúd Zahar a londoni The Times-ban megjelent interjúban közölte: a Hamász által alakított kormány fontolóra veszi a tárgyalásokat a nemzetközi közösséggel Izrael és a palesztin állam együttélésének lehetőségéről.

Ugyanakkor figyelmeztetett: Izraelnek és a nemzetközi tárgyalópartnereknek "nyújtaniuk kell valamit" cserébe az elismerésért.

"Meghallgatjuk a javaslatokat, mielőtt válaszolunk. Ha azok világosak, és megfelelnek a palesztinok követeléseinek, dönthetünk. Ha nem, akkor meg kell kérdeznünk a lakosságot. Nem vagyunk Palesztina tulajdonosai" - mondta Zahar.

Az amerikaiak mégis támogatják a palesztinokat

Az Egyesült Államok növeli a palesztinoknak nyújtott segélyt, de nem támogatja a Hamász vezette kormányt.

Washington várhatóan a következő napokban közli, hogy miként fogja a segélyt szétosztani - közölte Sean McCormack külügyi szóvivő.

Az idén mintegy 75 millió dollárt szánnak a palesztinok támogatására. A képviselőház külügyi bizottsága csütörtökön jóváhagyta azt a törvénytervezetet, amely kizárólag a Palesztin Hatóságnak nyújtandó közvetlen támogatást tiltja meg.

Korábban a kongresszus olyan határozatot fogadott el, amely minden amerikai pénzügyi támogatást leállított addig, amíg a Hamász nem ismeri el Izraelt.