eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Concept photo of economic crisis, recession, financial reduction and failure.  (Note: The tiles are NOT Scrabble tiles. They are blank wooden tiles with Photoshopped generic letters. The Scrabble tiles font is different and have points at bottom right corner.)
Nyitókép: Getty Images/ Tuomas A. Lehtinen

Az élelmiszerárak most már inkább koptatják az inflációt - véli az elemző

Szakértők szerint idén az élelmiszerárak alakulása már nem húzza, hanem visszafogja a hazai infláció alakulását. A boltokban összességében továbbra is többet fizetünk a pénztáraknál, mint egy évvel korábban, a drágulás mértéke azonban várhatóan elmarad az éves átlagos inflációtól – mondta az InfoRádióban Nagy János, az Erste makrogazdasági elemzője.

A dezinfláció tekintetében egyértelműen lekövették a trendet az élelmiszerárak is, így a legtöbb élelmiszercsoportban már negatív „év per év" indexekkel találkozhatunk. Bár egy-egy kivétel akad, mint például a kakaó és egyéb, magas cukortartalmú termékek – amelyeknél elsősorban nemzetközi okokra vezethető vissza a komolyabb áremelkedés –, de általánosan abszolút nem ez a jellemző – mondta az InfoRádióban Nagy János.

A makrogazdasági elemző elmondása alapján az elmúlt két hónapban tapasztalt – az előző év azonos időszakához képest – 2-3 százalékos élelmiszer-infláció lehet majd az éves átlagos érték is, ami a 4,5 százalék körüli éves inflációt lefelé húzhatja majd.

Meglátása szerint, miután a 2021/2022-es évek masszív és koncentrált – globálisan jelentkező – sokkhatásai markánsan rávilágítottak a magyar élelmiszer-előállítás „Achilles-sarkaira” – amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy 50 százalék körüli drágulást is regisztrált a KSH –, talán bízhatunk abban, hogy nem lesz hasonlóan kiugró árnövekedés. Illetve abban, hogy visszatérünk valamelyest egy nyugodtabb, békésebb környezetbe, talán a pandémia előtti időszakhoz hasonlóba, amikor leginkább a kereslet és a kínálat volt az, ami meghatározta az élelmiszerárak alakulását – tette hozzá.

Nagy János szerint – európai összehasonlításban – a hazai élelmiszeripar gyenge pontjait illetően mindenképp az

alacsony munkatermelékenység és a magas energiaintenzitás

az, ami kiemelendő, és ezek eredményeként egy viszonylag alacsony versenyképesség az, ami átlagosan jellemzi az ágazatot.

„Ezeken mindenképp változtatnia kell a magyar gazdaságpolitikának, ösztönözve a fejlesztéseket ezeken a vonalakon, hiszen súlyos kockázati tényezők, amik egy újabb – globális vagy európai – sokkhatás alkalmával nagyon érzékenyen hatnának újfent Magyarországra" – húzta alá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×