eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pxhere

Jó hírt kapnak a felvételizők

Az elmúlt hónapok esése után stabilizálódtak az albérletárak a fővárosban. Ugyanakkor továbbra is komoly a bizonytalanság a már az albérletkereső felsőoktatási hallgatók rohamára készülő piacon, amire az Airbnb kiesése mellett egy esetleges őszi járványhullám miatt elrendelt újabb digitális oktatási rend is erős negatív hatással lehet.

Megjósolhatatlan, merre fordul a hazai albérletpiac, mivel nem egyformán érintette az egyes településeket a koronavírus-járvány gazdasági hatása. A leglátványosabb változás a fővárosi bérleti díjak - mostanra már átlagosan 10 százalékos csökkenést követő - stabilizálódása, ami elsősorban a turizmus és az Airbnb-piac visszaesése nyomán tartós bérletre hirdetett lakások hatása.

A budapesti albérletárak csökkenése egyébként kerületenként komoly szórást mutat az ingatlan.com elemzése szerint - amelyet az mfor.hu idézett. Június végén a kiadó budapesti lakások átlagos bérleti díja 150 ezer forint volt a kínálati, mintegy 13500 hirdetést jegyző piacon az elemzés szerint. Az elmúlt hónapokban egyébként negyedével bővült a kiadó ingatlanok száma.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról számolt be, hogy az I. kerületi lakások átlagos bérleti díja 40 ezerrel forinttal, mintegy ötödével 160 ezer forintra csökkent, a VI. kerületben 15 százalékkal szintén 160 ezer forintra, az V. kerületben pedig 17 százalékkal 190 ezer forintra estek a havi bérleti díjak.

"A visszaesés az eladási árakra is hatással volt, mivel a VI. és VII. kerületben az elmúlt 4 hónapban a kínálati négyzetméterárak másfél százalékkal 904, illetve 816 ezer forintra csökkentek. A rövid távú lakáskiadás napokban felmerült szabályozása vélhetőleg további árcsökkenést idézne elő a bérleti díjakban és az eladási árakban is” - tette hozzá Balogh László.

A vidéki egyetemvárosokban azonban kevésbé volt jellemző a rövid távú szálláskiadás, és az árak is inkább csak nőttek, bár főleg helyi adottságok befolyásolták a változásokat.

  • Debrecenben 5 százalékkal 105 ezer forintra emelkedett az átlagos bérleti díj,
  • Győrben 8 százalékkal 110 ezer forintra csökkent,
  • Miskolcon a 85 ezer forintnál stagnált.
  • Pécsen a 90 ezer,
  • Szegeden 100 ezer forintos átlag maradt változatlan.

És bár a kiadó lakások tulajdonosai már a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésére és az albérletkereső diákok rohamára készülnek, előfordulhat, hogy mégsem lesz tuti bevételük. A koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy egy elrendelt digitális tanévkezdés miatt eleve kevesebb lakásra tartanak majd igényt a hallgatók még úgy is, hogy járványvédelmi okokból csökkentik a kollégiumi férőhelyeket a felsőoktatási intézmények. A tulajdonosok elsősorban azokra a diákokra számíthatnak ősztől, akik dolgoznak a tanulás mellett, függetlenül attól, hogy digitálisan indul-e az oktatás a számukra vagy sem.

“Egyelőre korai pontos előrejelzést mondani arra, hogy Budapesten és a vidéki egyetemvárosokban miként alakulnak a díjak a következő időszakban. A koronavírus-járvány hatásai miatt ugyanis bizonytalan a gazdasági helyzet, a munkanélküliség és a fizetések alakulása, az esetleges második hullám mind-mind befolyásolhatja a piaci helyzetet” – összegzett Balogh László.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×