eur:
392.26
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Világsztárok Budapesten

Kiemelkedő év volt 2017 a Magyarországon forgatott külföldi produkciókat tekintve, több nagyköltségvetésű film készült, a világsztárok egymásnak adták a kilincset Budapesten. Röpködtek a tízmilliárdok.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-re előzetesen hatalmas, 100 milliárd forint feletti forgalmat várt a magyarországi filmgyártásban, ez csaknem 40 milliárd forinttal haladná meg az előző évi költést. A becslés jó eséllyel teljesülhet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) regisztrált magyar és külföldi filmalkotások tervezett költségvetését tekintve - az adatokat 2017. december 22-én frissítették - derül ki a hatóság honlapjáról. (Az NMHH nyilvántartásában a közvetlen és közvetett - adókedvezményes - állami támogatásban részesülő magyar és külföldi filmek szerepelnek.)

Az adatok szerint egy könyvsikerből, Caleb Carr magyarul A halál angyala címmel megjelent regényéből készült 2017-ben a legdrágább filmsorozat Magyarországon, a The Alienist első évada. Az amerikai TNT tévécsatorna megrendelésére bérmunkában forgatott filmre a készítők - az NMHH nyilvántartása szerint - 20,88 milliárd forintot költöttek, illetve költenek el hazánkban. Ebből 25 százaléknyit, azaz 5,22 milliárd forintot visszakapnak a gyártók közvetett magyar állami támogatásként, azaz ennyit spórolnak az itteni gyártással - írja a napi.hu.

A magyarországi partnervállalat az Alienist Films Kft., ez az évek óta Magyarországon dolgozó amerikai Howard Ellis és brit társa, Adam Goodman producerek e produkció létrehozására alapított cége.

A XIX. század végén New Yorkban játszódó thrillerben egy újságíró a magyar származású pszichológussal, Laszlo Kreizlerrel és a helyi rendőrség egy női munkatársával együtt próbál nyomára akadnia egy sorozatgyilkosnak. A főszerepeket Luke Evans, Daniel Brühl és Dakota Fanning játsszák. 

Az Ellis-Goodman producerpáros felügyelete alatt készült részben hazánkban az új amerikai Robin Hood film is, többek közt az Oscar-díjas Jamie Foxx és Taron Egerton szereplésével.

A külföldi gyártók mintegy 15 milliárd forintot hagytak itt (ehhez 3,7 milliárd forint magyar támogatást vehetnek igénybe az adókedvezmény-rendszeren keresztül). Az amerikai mozikban 2018 szeptemberétől vetítik ezt a filmet.

Az amerikai AMC tévécsatorna számára gyártott The Terror című thrillersorozat forgatása 2016-ban kezdődött és 2017-ben folytatódott Magyarországon. A stáb 12,86 milliárd forintot költött, illetve költ el hazánkban (itt 3,21 milliárd forint a közvetett magyar támogatás). A gyártásban szintén Howard Ellis és Adam Goodman egyik magyar cége vett részt.

A Terrort 2018. március 29-én kezdi el vetíteni a tévécsatorna: az AMC Magyarország tájékoztatása szerint a tízrészes sorozatban a Brit Királyi Haditengerészet flottája az északnyugati átjáró felfedezésére indul. Az expedíció azonban rémálommá válik, a legénység nem csak az elemekkel, hanem egymással is harcba száll az életben maradásért. A film alapja Dan Simmons azonos című könyve volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×