eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin
Elképesztő adatok a rekord mértékű bérszakadékról

Elképesztő adatok a rekord mértékű bérszakadékról

Nominálisan soha nem volt még ekkora differencia a legmagasabb és a legalacsonyabb nettó bért regisztráló megyék között. A keleti régió leszakadása megállíthatatlannak tűnik.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, megyei bontású adataiból kiderül, hogy az idei második félévre a kisebb bért regisztráló megyék felzárkózása is megkezdődött, hiszen jelentős, 10 százalék feletti reálbérnövekedés mutatkozott. Hiába azonban a látszólag kedvező folyamat, és hiába nőtt a legkisebb mértékben a legnagyobb átlagkeresettel rendelkező főváros nettója, a bérszakadék mára rekordméretűre hízott - írta az mfor.hu.

Budapesten az idei első félévben az átlagosan hazavihető összeg 246 ezer forint volt, ami a legmagasabb az országon belül. Ezzel szemben a legkevesebb bér Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében jellemző, a dolgozók átlagosan 134 ezer forintot tudnak megkeresni a munkájukkal a KSH adatai szerint.

Vagyis a fővárosiak havonta 112 ezer forinttal több pénzért dolgoznak átlagosan, mint a "legszegényebb" megyében élők.

Ekkora különbségre pedig még soha nem volt példa. Ráadásul a szakadék az első negyedév végéhez képest is meglepően gyorsan mélyült, hiszen akkor még "csak" 107,4 ezer forint volt a differencia. Egy évvel ezelőtt pedig 105 ezer forint.

A fővárosiak után a második legnagyobb keresettel a Győr-Moson-Sopron megyeiek rendelkeznek, kicsivel több mint nettó 200 ezer forintot vihetnek haza. A dobogó harmadik fokára az országos átlag került 193 ezer forinttal, ami arra enged következtetni, hogy

a fővárosi és győri bérek igen jelentős mértékben húzzák fel a statisztikát.

Szabolcs megye után a második legkevesebbet a Békés megyeiek keresik, nettó 141 ezer forintot, előttük pedig 148 ezerrel Nógrád megye áll. További részletek és grafikonok az mfor.hu összeállításában.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×