eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Egyszerűbben vállalhatnának munkát a nyugdíjasok

Mind a munkaadói, mind a munkavállalói érdekképviseletek egyszerűsítenék a nyugellátásban részesülők foglalkoztatási szabályait - írta a Magyar Idők.

A szakszervezeti és a munkaadói oldal is egyszerűbbé tenné az idősek foglalkoztathatóságát annak érdekében, hogy a dolgozni vágyó nyugdíjasok, ellátásban részesülők könnyebben el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon.

„A tényleges öregségi nyugdíjkorhatárt – ma jellemzően a 65. évüket – be nem töltött, de a korhatár előtti ellátásban részesülők kereseti plafonjának eltörlését kéri a Liga Szakszervezetek” – mondta a Magyar Időknek Mészáros Melinda, az érdekképviselet vezetője.

A plafon azokra a női munkavállalókra vonatkozik, akik 40 év munkaviszony után mentek nyugdíjba, emellett érinti a korkedvezményes nyugdíjasokat és a szolgálati ellátásban részesülőket is. A szabályozás lényege, hogy a nyugellátás mellett munkát vállaló évente a mindenkori minimálbérnek, tehát az idén 127,5 ezer forintnak a 18-szorosát keresheti egy év alatt. Amennyiben az adóköteles keresete meghaladná ezt az összeget, tehát az évi 2 millió 295 ezer forintot, havi átlagban pedig bruttó 191 250 forintot, abban az esetben választania kell ellátás vagy munkaviszony között.

Mészáros Melinda példaként említette, ha egy 2-3 diplomás munkavállaló havi bruttó 400 ezer forintért dolgozik, akkor 6 hónap után el kell döntenie, hogy az ellátást vagy a munkaviszonyt választja.

Ez abban az esetben lehet problémás,

ha a dolgozó a munkaviszonyt választja, de például az év 9. hónapjában elveszíti állását, akkor a következő év januárjáig akár ellátás nélkül is maradhat.

A Liga vezetője arról beszélt, hogy emiatt, noha sokan dolgoznának, és tudnának a munkaerőhiány által érintett szakmában elhelyezkedni, nem mernek visszamenni, mert félnek, hogy ellátás nélkül maradnak.

A nyugdíjaskorú, 65. életévüket betöltöttek munkába állását könnyítenék meg a munkaadói érdekképviseletek. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének főtitkára elmondta, a nyugdíjas-szövetkezetek megalakítása jó lehetőség arra, hogy az idősek szövetkezeti formában, önkéntes alapon, rugalmas munkaidőben dolgozzanak, mindezt 15 százalékos személyi jövedelemadó megfizetése mellett. Ugyanakkor azon idősek után, akik a szövetkezeten kívül, egyénileg vállalnának munkát, a munkaadónak teljes járulékkötelezettsége van.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×